Nesanica: terapija mirisom

11/05/2015

cute-brown-owlKorištenje mirisa s namjerom da se potakne usnivanje je često primjenjivana praksa, no dobro provedena klinička ispitivanja su u aromaterapiji još uvijek rijetkost. Tim je vrjedniji klinički pokus koju su 2006. proveli Komori et al procjenjujući upotrebu mirisa u procesu prekidanja dugotrajnog korištenja hipnotika tipa benzodiazepini. Dugotrajno korišteni, ti hipnotici imaju niz neugodnih i potencijalno štetnih popratnih djelovanja, a pacijenti u procesu odvikavanja od njih često pate od ponovljenih nesanica.

Za potrebe istraživanja je formulirana mješavina mirisnih biljnih ekstrakata koji su pokazali najbolje rezultate u prethodno provedenom eksperimentu na životinjama. Nije specificirano jesu li sastojci mješavine bila eterična ulja, apsoluti ili sintetski mirisni spojevi. Mješavina je izbalansirana tako da odgovara što većem broju osoba, a u svom sastavu je imala 35% mirisa sandalovine, 12% borovice, 8% ruže i 6% korijena perunike. U eksperimentu je sudjelovalo 42 vanjskih pacijenata koji su patili od primarne nesanice i blage ovisnosti o benzodiazepinima. Svi su prethodno pokušali smanjiti tjedno dozu za 25%, ali 29 od njih nije u tome uspjelo. Nesanica se vratila. Tijekom eksperimenta su u vremenu za počinak prema uputama udisali miris. Pacijenti koji su uspjeli smanjiti dozu lijeka su praćeni još godinu dana. Konstatirano je da je korištenjem mirisne mješavine doze lijeka reduciralo 26 od 29 pacijenata koji u prethodnom pokušaju nisu uspjeli smanjiti dozu, a 12 od njih nije trebalo nikakav lijek.

Kliničke implikacije su značajne za upravljanje ovisnošću o benzodiazepinu i ovaj je  eksperiment pokazao da je udisanje mirisa izvediv nefarmakološki tretman u slučajevima primarne i sekundarne nesanice.

Izvor: