Aromaterapija u neonatalnoj jedinici intenzivne skrbi

30/05/2017

beba u bolniciU Neonatalnoj jedinici intenzivne skrbi (NJIS) Dječje bolnice u Kentuckyju se, kao dio terapije novorođenčadi koja pati od neonatanlog apstinencijskog sindroma (NAS) koristi i aromaterapija. Osoblje te jedinice je željelo integrirati što manje konvencionalnih farmaceutskih terapija u tretman zdravstvenih komplikacija tih beba, pa su uz neophodne medicinske intervencije uključili i korištenje eteričnih ulja kako bi olakšali njihov oporavak.

Liječnici dr. Daniel i dr. Shook su napravili pilot eksperiment s grupom od 40-oro novorođenčadi koja su patila od NAS-a. Rukovodili su se rezultatima nekoliko istraživanja provedenih uz rigorozno znanstveno testiranje, koji su pokazali povezanost izloženosti aromaterapiji s poboljšanim zdravstvenim stanjem.

U krevet uz novorođenčad su stavili jastučiće na koje su bile pričvršćene trake s mirisima njihovih majki i eteričnim uljima lavande i kamilice. Eterično ulje lavande potiče izlučivanje serotonina u mozgu što dovodi do relaksacije i sediranosti, a ulje kamilice balansira emocije.

Preliminarni rezultati eksperimenta pokazuju da su bebe koje su dobile aromaterapiju u NJIS-u u prosjeku ostajale 6,4 dana kraće nego bebe koje nisu dobile aromaterpijski tretman. Pokazalo se, također, da su te bebe trebale manje doze medikamenata za odvikavanje od beba u grupi u kojoj aromaterapija nije primjenjivana.

Skraćivanje vremena provedenog u NJIS-u mnogo znači obiteljima, ali je, s obzirom da je cijena dana u toj jedinici astronomska (cca $5000 po djetetu), ujedno i velika ušteda. S obzirom da je cijena jedne aromaterapijske trake cca $2, njihova bi primjena u tretmanu značajno smanjila prenapregnute bolničke budžete.

Dr. Shook smatra aromaterapiju elementom u sveobuhvatnoj medicinskoj “kutiji s alatom” kojim se olakšava oporavak beba koje trpe od stresa zbog NAS-a ili drugih medicinskih komplikacija pri porođaju. Standardni lijekovi za bebe koje prolaze kroz proces odvikavanja su titrirane doze metadona i morfija, ali dr. Shook i osoblje NJIS-a izbjegavaju medikamente kao prvi izbor za tretman, primjenjujući različite metode i prirodne terapije prije nego što propišu uobičajene medikamente.

“Lako je trpati lijekove u te bebe. Tradicionalni pristup je tamna, tiha soba i povijanje, a ako to ne pomaže, onda se koristi morfij, kaže dr. Daniel. “Mi preferiramo izbjegavanje lijekova.”

Dr. Shook smatra da istraživanja treba usmjeriti na identifikaciju specifičnih procesa u mozgu koji se mogu potaknuti aromaterapijom, jer bi to učvrstilo znanstvene dokaze u korist korištenja mirisa kao kliničke terapije.