4
svi
2013

Aromatogram – metoda

Informativan i izuzetno ilustrativan materijal o metodi aromatograma:

U aromaterapiji liječenje oboljenja započinje izolacijom uzročnika iz oboljelih dijelova organizma, te određivanjem njegove osjetljivosti na pojedina eterična ulja ili njihove hlapljive tvari metodom aromatograma.

Uzročnik oboljenja izolira se iz sputuma, krvi, urina, sluznica, kože ili drugih dijelova organizma i uzgoji u čistoj kulturi na hranjivom mediju. Bakteriološkom ušicom razmaže se 24 satna čista kultura po površini hranjivog medija u petrijevoj zdjelici, te se polože diskovi filtar papira na koje se prethodno ukapa eterično ulje. Tako pripremljen test stavi se na inkubaciju kroz 24h / 37°C. Nakon tog vremena inkubacije uzročnik oboljenja se razvije po cijeloj površini zdjelice, a ako eterično ulje pokaže antagonističko djelovanje oko diska će se stvoriti veće ili manje čiste zone inhibicije u kojima se bakterija ne može razvijati (slike 1 i 2).

 

Slike 1 i 2. Djelovanje eteričnih ulja i zone inhibicije u kojima se bakterija nije razvila


Eterično ulje kojim se postigne najšira zona inhibicije predstav­lja sredstvo izbora u liječenju. Metoda aromatograma odgovara metodi antibiograma u konvencionalnoj medicini. U vlastitim istraživanjima antibiotičkog djelovanja fiton­cida eteričnih ulja vidi se antimikrobno djelovanje hlapivih tvari eteričnog ulja lovora, lavande i origana. Jasno se uočava ubitačno djelovanje posebno origana, na testne patogene bakterije Staphylococcus aureus i Escherichia coli. Paralelno sa aromatogramom rađen je antibiogram gdje se vidi djelovanje antibiotika na testne patogene bakterije (slike 3 i 4).

 Slike 3 i 4. Djelovanje antibiotika i zone inhibicije gdje se bakterija nije razvila


Tekst i fotografije: Renata Horvat, tehnička suradnica u Bakteriološkom laboratoriju Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply