23
velj
2019

Ružmarin za prisjećanje

Podatak da miris ružmarina osvježava sjećanje spada u opće znanje. Najpoznatiji literarni primjer svijesti o takvom njegovom djelovanju su Ofelijine riječi: “Evo ružmarina, to je za sjećanje”.

Mnogo je istraživanja u kojima se ispitivalo djelovanje eteričnog ulja ružmarina na kognitivne sposobnosti. Pokazalo se da ulje potiče pozornost, poboljšava dugoročnu memoriju i sposobnost računanja napamet.

Tim psihologa s Northumbria sveučilišta u Newcastleu je istraživao može li korištenje eteričnog ulja ružmarina pomoći u prisjećanju stvari koje smo planirali obaviti. Ta je sposobnost važna za svakodnevno funkcioniranje, primjerice kad se treba sjetiti poslati pismo, platiti račun na vrijeme, popiti lijek ili ponijeti onaj vražji popis za kupovinu kad smo ga već pripremili!

Tijekom eksperimenta su ispitanici, zdrave odrasle osobe, raspoređeni u dvije prostorije. U jednoj je prethodno raspršeno ulje ružmarina, a u drugoj nije bilo nikakvog mirisa. Svi su ispunjavili isti set testova kojima je cilj bio procijeniti buduće prisjećanje.

Rezultat je pokazao da je razlika između dviju grupa ispitanika bila 60 – 75%, tj. oni koji su bili izloženi eteričnom ulju ružmarina su za toliko bili uspješniji u rješavanju zadataka prisjećanja.

Jedna od članica istraživačkog tima rezimira: “Sjetiti se kada, kuda i zašto trebamo ići je u temelju svega što radimo, a svima nam se događaju omaške koje mogu biti frustrirajuće, a ponekad i opasne. Potrebno je daljnje istraživanje da se utvrdi da li bi ovaj tretman bio koristan za starije osobe kojima opada kvaliteta pamćenja”.

You may also like

Moderni život i osjet njuha
Žena-zmaj iz hercegovačke nedođije