Američki vrtovi na platnu i uživo

11/07/2016

Celia_Thaxter's_GardenJeste li kada u nekom muzeju ili galeriji, zastavši ispred slike koja prikazuje pejsaž koji vam se svidio, poželjeli naprosto «ušetati» u njega? Doživjeti ga potpunim iskustvom, u 3D tehnici. Osjetiti život obuhvaćen tom scenom, prostor, dašak vjetra, vlagu izmaglice, lom svjetlosti, mirise…
Ja sam to ponekad poželjela i još pamtim većinu tih «nedosegnutih» pejsaža.

E pa to iskustvo “ušetavanja” u naslikani pejsaž si ovog ljeta mogu priuštiti posjetitelji/ce izložbe Impresionizam, Američki vrtovi na platnu koja cijelo ljeto traje u Njujorškom botaničkom vrtu. Izložbi je cilj rekreirati bujne vrtove i pejsaže koji su inspirirali američke impresioniste krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Tim stručnjaka za hortikulturu je za potrebe izložbe posadio desetke tisuća biljki koje cvjetaju u najrazličitijim oblicima i bojama. Ta šarena, cvjetna raskoš je popraćena komplementarnim djelima američkih impresionista: slikama i skulpturama kojima su njihovi autori uhvatili osobne dojmove promatranih scena, boja, sjenki i efemerne kvalitete svjetlosti u prirodi.