27
velj
2013

Opera za nos i uši

Navikli smo da se priče pričaju riječima. Snalazimo se i kad nam ih pokušaju ispričati slikom, glazbom ili plesom. A kako bi trebala izgledati/mirisati priča ispričana mirisom? Kako stvoriti mirisnu operu, djelo koje bi povezalo osjete sluha i vida s osjetom mirisa?

Tog su se zadatka prihvatili pisac i režiser Stewart Matthew s kompozitorima Nicom Muhlyjem i Valgeirom Sigurdssonom i parfimerom Christophom Laudamielom (radio za kuće Ralph Lauren, Estee Lauder, Clinique, Michael Kors), koji o mirisu razmišlja kao o sredstvu umjetničkog izražavanja koje je ravnopravno sredstvima izražavanja svih drugih vrsta umjetnosti.

Naoko jednostavnu ideju – ispričati priču korištenjem slijeda mirisa praćenih glazbom nije bilo nimalo jednostavno ostvariti. U libretu su priča, karakteri i raspoloženja prilično amorfno skicirani. Okvirna priča bi bila: borba čovjeka i prirode.

Laudamielov zadatak je bio kreirati pojedinačne mirise kao likove (s imenima: Apsolutna nula, Sjajni čelik, Nakinđurena zelena, Magma, Hrskava zelena, Vatra, Kaos  i sl.).
Istovremeno su kompozitori stvarali glazbu, za miris po miris.
Posao je trajao nekoliko godina.

Laudamiel priča o poteškoćama koje je trebalo riješiti da bi se postigao pažljivo orkestriran slijed mirisa. Mirisi u nosu rezoniraju dulje nego zvukovi u ušima, pa bi svaki uzastopni miris bio pomućen tragom prethodnoga i s tim je trebalo računati i napraviti korekcije kad su se dijelovi opere sklapali u cjelinu. Kaže također da je najveća mora tijekom postavljanja opere bilo postići da do svakog gledatelja/ice miris istog intenziteta stigne u precizno isto vrijeme, što se ne bi moglo postići da se miris rasprišivao u zraku samo s jednog mjesta.

Problem je riješen tako da je na svaku stolicu u gledalištu postavljen «mirisni mikrofon», podesiva cijev koju su gledatelji mogli prinositi nosu na željenu udaljenost.

Publika i kritičari se slažu da je opera «Zelena arija» (izvedena 2009. u Guggenheim muzeju u New Yorku) bila impresivno iskustvo. Glazba i mirisi su stvorili sinestetski složenac koji je uspio prenijeti priču o tehnologiji koja ujedinjuje snage s prirodom.

 

You may also like

Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!
Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema

Leave a Reply