27
stu
2013

Razgovaraju li biljke doista?

Skloni smo antropomorfiziranju pojava oko nas, pa tako i biljkama često pripisujemo svojstva koja one nemaju (ili ih znanost još nije rezultatima valjanih eksperimenata potvrdila).
Navikli smo na naslove u časopisima poput: “Kad biljke razgovaraju”, “O čemu razgovara drveće” , “Biljke šalju mirisne signale upozorenja” i sl. No kako doista izgleda komunikacija u biljnom svijetu?

Činjenica je da biljke koje su napali insekti, virusi ili bakterije počnu proizvoditi kemijske spojeve (fenole i tanine, npr.) koji su odbojni njihovim napadačima. Istraživanja su pokazala da su biljke vrstom obrambenog oružja sposobne precizno “naciljati” napadača pa, npr. ako se radi o insektima koriste metil jasmonat, a ako su u pitanju virusi ili bakterije brane se metil-salicilnom kiselinom. Ti spojevi su hlapivi, pa na taj način napadnuti dio biljke u zrak oko sebe ispušta signal koji poručuje susjednim listovima na istoj biljci da pod hitno počnu proizvoditi spojeve za obranu.

Dakle, napadnuta biljka poduzima sve kako bi sebe zaštitila. Ostalo je stvar mehanizma prenošenja hlapivih tvari, pa ostale biljke koje su dovoljno blizu da ih mogu «namirisati» i same najčešće počinju proizvoditi zaštitne spojeve. Tvrdnje da biljke upozoravaju na opasnost ostale biljke u svojoj okolini nemaju uporišta u današnjim znanstvenim saznanjima.
Izvor: Courserin tečaj What A Plant Knows https://www.coursera.org/course/plantknows

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply