6
svi
2014

Zadimljavanje

U etnobotaničkim tradicijama diljem svijeta je poznata ceremonija zadimljavanja. Tim postupkom se životni prostor čisti od negativnih vibracija i kreira spokojno okruženje. Postiže se to paljenjem određenih sušenih biljki i dimom koji zatim lebdi u prostoru. Suhe biljke se mogu paliti na komadićima ugljena u adekvatnoj posudi ili se od njih priprema svežanj za dimljenje.

U sjevernoameričkim plemenima se u te svrhe najčešće koriste lokalne vrste kadulja i pelina, borovica i tuje (krivo nazivane skupnim imenom “cedar”) i bizonova trava (Hierochloe odorata).

Dim kadulja se koristi za istjerivanje zlih duhova, uklanjanje negativnih osjećaja i utjecaja. Biljke se prostire i po podovima stambenih prostora i sauna, stavlja ih se na oltare, koristi ih se kod pripreme lula, a prilikom plesnih obreda u slavu sunca se oko glave i gležnjeva nose vijenci ispleteni od kadulje.

“Cedrovina” se pali za vrijeme molitvi kako bi ih dim digao do Stvoritelja. Tijekom ceremonije posvećivanja doma se grane koriste za “pročešljavanje” zraka, a njihovim se paljenjem tjera negativna energija i prizivaju dobre vibracije.

Bizonova trava se upleće u dekorativne pletenice ili ju se omotava tkaninom kako bi se formirali svežnjevi. Običaj je da se nju pali nakon što je dim kadulje ili “cedra” protjerao loše utjecaje. Njezin dim slatkastog, kumarinskog mirisa donosi dobru atmosferu i pozitivne utjecaje.

Ceremonije zadimljavanja mogu imati različite namjene i trajanje. Najčešće se tako čisti životni prostor, no čišćenje svetim dimom se provodi i u postupcima iscjeljivanja: iscjelitelj i klijent se prije početka iscjeljivanja zadimljavanjem čiste od negativnih osjećaja, misli i energija.

Izbor biljki za zadimljavanje se može prilagođavati njihovoj dostupnosti, podneblju i osobnom ukusu. Varijanta koja bi odgovarala našem podneblju bi mogla biti: kadulja → borovica → lazarkinja, ali se svatko može poigrati pripremanjem svoje kombinacije biljki koristeći one čija su joj/mu djelovanja poznata, a miris drag (lavanda, ružmarin, majčina dušica, bušin, smilje i sl.).

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply