12
ožu
2015

Zuj-zuj: komaraaaac!

Iako postoji više od 3500 vrsta komaraca , samo nekoliko vrsta se hrani ljudskom krvlju. Procjenjuje se da u svijetu više od 700 milijuna ljudi godišnje oboli od neke bolesti koju prenose komarci. Repelenti su stoga vrlo traženi artikli, no istraživanja su pokazala da neki od njih mogu proizvesti tegobe živčanog sustava. Stoga je potraga za djelotvornim repelentima koji ne bi štetili zdravlju i dalje otvorena.

Iz iskustva znamo da i se ni komarci neće napit krvi baš svakome. Imaju i oni svoj ponos i preferencije!!! Tj. postoje osobe (znam jednu takvu!) kojima komarci ne prilaze.

Jedno od znanstvenih tumačenja uzroka te razlike u ponašanju krvožednih insekata kaže da miris tijela osoba koje su komarcima omiljene mete sadrži manje količine ketona. To jest, osobe koje “proizvode” više razine ketona su manje izložene ubodima. Čini se da su takve osobe također nezanimljive krpeljima i škotskim mušicama (Culicoides impunctatus)!

Dr James Logan s Istraživačkog instituta u Rothamstedu je s kolegama s Aberdeenskog sveučilišta na grupama volontera analizirao karakteristike mirisa tijela ne/privlačnih komarcima. Izdvojeno je pet ketona koji uspješno odbijaju komarce i kad su ih nanijeli na kožu volontera uobičajeno privlačnih komarcima, insekti su odbijeni!

Taj obećavajući podatak je vrijedna smjernica proizvođačima repelenata. Budući da su ketoni kemijski spojevi koje karakterizira voćni miris, jedan smjer proizvodnje repelenata varira mirise preslatkog voća.

 

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply