18
lip
2010

Mirisni marketing: primjena eteričnih ulja u poslovnom životu

U procesu rada je eterična ulja moguće koristiti u različite svrhe. Uloženo je mnogo novca i provedena su brojna istraživanja da bi se utvrdilo da li, kako i koja eterična ulja mogu biti od koristi u raznim segmentima proizvodnog procesa i plasiranja proizvoda/usluga. Od interesa su bili odgovori na pitanja kako primjenom znanja o djelovanjima eteričnih ulja:

U aromaterapijskoj literaturi se vrlo često citiraju rezultati istraživanja japanskih znanstvenika (dr. S. Torii, Sveučilište Toho) obavljenog  još 1980.-tih godina, koji su pokazali da eterična ulja limuna i paprene metvice djeluju stimulirajuće, a ulja lavande i muškatnog oraščića djeluju opuštajuće i reduciraju stres, da će mješavina ulja ružmarina i limuna poboljšati koncentraciju, a mješavina ulja lavande i kamilice potaknuti relaksaciju.

Konstatirano je također da udisanje mirisa eteričnog ulja limuna kod osoba koje rade za tipkovnicama smanjuje količinu tipfelera i grešaka u formulaciji teksta za 54%!

Rezultati istraživanja grupe američkih znanstvenika (University of Miami School of Medicine, 1998.) su još detaljniji. Oni potvrđuju da udisanje eteričnog ulja lavande potiče relaksaciju, smanjuje razinu depresije i ubrzava i poboljšava točnost računanja, dok eterično ulje ružmarina podiže pozornost, ublažava tjeskobu, pospješuje relaksiranost i ubrzava sposobnost računanja, ali joj ne poboljšava točnost.

Profesor socijalne psihologije R. Baron  je u zaključku jednog svog istraživanja konstatirao da su osobe koje rade u mirisno animiranim prostorima sigurnije u obavljanju zadataka, te da su djelotvornije i spremnije za rješavanje konflikata.

Ta saznanja su dovela do široke prakse korištenja eteričnih ulja u poslovnim i javnim prostorima. Mnogi hoteli (1 , 2), banke, aviokompanije, poslovne tvrtke (1, 2,), zdravstvene ustanove, turističke agencije (1 , 2 , 3) muzeji, sveučilišta, trgovine, koncertne, sportske i kazališne dvorane, te razna druga mjesta za zabavu i okupljanje diljem svijeta s puno pozornosti brinu kako svoju uslugu i djelotvornost poboljšati angažiranjem osjeta mirisa. Valja spomenuti i podatak da je Litva svojim državnim simbolima priključila i mirisni logo.

U praksi se, nažalost, često događa da se pri mirisnim intervencijama u prostoru prirodna eterična ulja zamjenjuju sintetskim, najčešće agresivnim, zagušljivim i glavobolnim mirisnim «kreacijama». U takvim slučajevima nema govora o bilo kakvom korisnom djelovanju (jer nema eteričnih ulja s njihovim raznovrsnim biološkim aktivnostima). Štoviše, sintetski mirisi mogu uzrokovati različite smetnje (otežano disanje, suzenje i svrbež očiju, rinitis, glavobolju, loše raspoloženje itd.) kod osoba koje su im izložene.

Treba reći da i pojedina eterična ulja mogu kod nekih osoba izazvati nepoželjne reakcije. Procjenjuje se da je u cjelokupnoj populaciji takvih osoba oko 2%, što je, u usporedbi s brojem onih koji loše reagiraju na sintetske mirise, vrlo mali broj.

Na moguće pitanje o praksi korištenja eteričnih ulja u poslovnim i javnim prostorima kod nas, odgovor glasi: kod nas je takva praksa gotovo nepostojeća. A količina neznanja o toj temi je, iz aromaterapijskog ugla gledano, deprimirajuća.

You may also like

Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply