3
pro
2019

Biranje i nabavljanje mirisnih materijala

Kad odlučite koje mirisne materijale želite imati u svojoj paleti za kreiranje prirodnih parfema, tek slijedi dugotrajan i zahtijevan posao. Trebate pronaći pouzdane i etične dobavljače. Pomno se posvetite tom zadatku. Imajte na umu da će dobavljači koji brinu o kvaliteti proizvoda koje nude s ponosom i otvoreno dati sve informacije o njima.

Prije nego što krenete naručivati iz svijeta, raspitajte se i saznajte bavi li se tko u području gdje živite proizvodnjom nekog od materijala koje tražite. Nabavite uzorke, provjerite miris, dostupnost i autentičnost.

Ako se krećete u krugu osoba bliskih aromaterapiji, dogovorite s njima susret na kavi, pošaljite im popis materijala koje ste zamislili u svojoj paleti i zamolite da one od njih koje imaju u svojoj kućnoj zbirci ponesu na susret. Velika je vjerojatnost da ćete na taj način imati priliku pomirisati neki od materijala za koje ste zainteresirani u varijantama kupljenim od raznih dobavljača. Usporedite im mirise i odlučite koji vam se od njih najviše sviđa i zaslužuje uvrštavanje u vašu paletu.

Pažljivo kontrolirajte svoj budžet. Iako vam se može učiniti da je povoljno kupiti veća pakiranja, na početku je bolje kupovati uzorke ili vrlo mala pakiranja mirisnih materijala, jer ćete tek kad ih upoznate moći zaključiti koliko vam se sviđaju i želite li ih uopće imati u svojoj radnoj paleti. A pokazat će se i da neke materijale nećete koristiti u velikim količinama, pa je prevelika zaliha uzalud potrošen novac.

Važno je svaki pojedini mirisni elemenat naručiti od nekoliko dobavljača, pa zaključiti miris kojeg od njih vam se najviše sviđa. Miris svakog materijala ovisi o mnogo čimbenika (uvjeti rasta biljke, geografsko porijeklo, vrijeme branja, način ekstrakcije…), pa razlike u mirisu materijala dobivenih od iste biljne sirovine mogu biti znatne. Na vama i vašem nosu je da izaberete onaj koji je vrijedan ulaska u sastav vaše palete! Ne podcjenjujte važnost odluke o izboru materijala! Ona neće utjecati samo na vaš budžet, nego i na parfeme koje ćete kreirati koristeći ih. Trebate kvalitetne materijale koji su precizna mirisna ilustracija vaše ideje o svakom od njih (to-je-to-moment!). Nema te vještine i talenta kojima se od loših sastojaka može kreirati kvalitetan parfemski proizvod!

U svoju potragu za najboljim dostupnim mirisnim materijalima uključite još jedan kriterij: društvenu i ekološku odgovornost. Sužen, vlastitim interesom ograničen pogled kojim čovječanstvo gleda na okoliš je doveo do uništenja i mnogih sirovina za proizvodnju mirisnih materijala. Imajte na umu da vaš izbor i odluka o kupnji, o koliko god se malim količinama radilo, u konačnici utječu na gospodarstvo i okoliš u sredinama iz kojih sirovine potječu i u kojima se ti materijali proizvode. I ne samo to: utječu i na budućnost našeg planeta! Stoga dobro razmislite jesu li vam u paleti baš potrebna ulja npr. sandala ili ružinog drveta.

Prekomjerna i nerazumna eksploatacija šuma sandalovine (Santalum album) je u Indiji dovela do njihovog potpunog uništenja, a ljudska pohlepa i dalje ne može dočekati da se novim nasadima omogući neophodnih 50 godina rasta da bi se dobilo kvalitetno ulje s visokim sadržajem santalola, pa su uništavanje nasada, krivotvorenje i korupcija u distribucijskom lancu pravilo a ne iznimka. Ako se ipak polakomite i kupite to ulje, budite sigurni da niste dobili kvalitetan proizvod vrijedan nekadašnjeg mysorskog sandala čiji miris današnje generacije parfimera više ni ne mogu imati u svojoj olfaktornoj memoriji. Odgovor na krizu u dostupnosti sandalovog ulja je proizvodnja u drugim svjetskim regijama, pa su na tržištu danas dostupna ulja vrste Santalum austrocaledonicum iz Nove Kaledonije, Santalum spicatum iz Australije i havajski Santalum paniculatum.

Amazonske kišne prašume se devastiraju između ostalog i zbog sječe ružinog drveta (Aniba rosaeodora), a njihov nestanak globalno utječe na klimatske promjene. Važno je pokušati naći rješenja za zamjenu mirisnih materijala koji se proizvode na neodržive načine, pa se danas kao razumna varijanta umjesto ulja dobivenog od ovog ugroženog drveta nudi ulje destilirano od njegovog lišća i grančica. Kod kupovine potražite distributere koji nude takvo ulje. U ovom slučaju zamjena može biti i ulje dobiveno od kore ili drveta Cinnamomum camphora var. linalol (ulje ho). Ono kao i ulje dobiveno od ružinog drveta ima visok sadržaj komponente linalol za koju je karakterističan ugodan cvjetni miris sa začinskom i drvenastom sporednom notom.

Pa čak ako za neke danas ugrožene sirovine i nema adekvatne zamjene, to još uvijek ne opravdava kupovinu i korištenje njihovih ekstrakata.

Nema načina da ovo pristojnije kažem: prilično ste slab/a kreator/ica parfema ako realizacija vaše zamisli bezuvjetno ovisi o jednom elementu zamišljene formule. Eto prilike da dokažete svoje umijeće i kreativnost i pronađete način da svoju ideju ostvarite korištenjem drugih, etički nekontroverznih materijala.