18
kol
2013

Borove šume protiv globalnog zatopljenja

Početkom ovog stoljeća su znanstvenici intenzivirali proučavanje mehanizama kojima se planet štiti od globalnog zagrijavanja. Borove šume sa svojom emisijom eteričnog ulja su jedan takav mehanizam. Pretpostavka je bila da će povišene temperature i viša razina CO2 uzrokovati pojačan proces fotosinteze i rast šuma, što bi dovelo do povećanja količine eteričnog ulja bora u atmosferi.

Dominantni sastojci eteričnog ulja bora su monoterpeni limonen i pinen. Oni hlape i dižu se iznad drveća, te u kombinaciji sa sumpornim dioksidom i drugim aerosolima tvore posebno velike kapljice koje sačinjavaju oblake. Oblaci formirani od većih čestica su voluminozniji i bjelji, pa natrag u svemir reflektiraju više sunčeve svjetlosti. To dovodi do hlađenja zemlje ispod njih i sprečava efekte globalnog zagrijavanja.

Do danas se ostvarila i pretpostavka da efekt neće izostati čak ako i ne dođe do pojačanog rasta šuma: više temperature su dovele do pojačanog izlučivanja eteričnog ulja, a ono rezultira stvaranjem bjeljih i većih oblaka.

Međutim, podaci koje je helsinški tim istraživača prikupio s jedanaest meteoroloških stanica diljem planeta pokazuju jasan uzorak: taj mehanizam najbolje funkcionira u predjelima istočnog Sibira i Finske gdje zrak još uvijek nije onečišćen. U područjima s većim onečišćenjem je taj efekt neznatan.

Ne postoji procjena kakav je globalni učinak ovog efekta. No koliki god on bio, ukazuje na važnost očuvanja borovih (a također i smrekovih, ariševih i ostalih crnogoričnih) šuma. Teoretski gledano, to bi se također trebalo odnositi na sve velike nasade aromatičnog bilja, no zbog svoje masovnosti borove bi šume mogle biti jedine koje mogu značajnije doprinijeti proučavanom mehanizmu.

Izvor: http://roberttisserand.com/2013/07/essential-oils-cool-planet/

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply