22
svi
2017

Dišeči skok v stari Rim/Mirisni skok u stari Rim

Uživanje u parfemima jedan je od najelegantnijih i najčasnijih užitaka u životu. – Plinije, 1.st.

Pročitajte dojmove naše gošće Ane Ličina, voditeljice ljubljanske Šole aromaterapije koja je posjetila manifestaciju Proljeće u Andautoniji:
Rimska parfumeristika
Že mnogo let pred nami so ljudje uživali v dišavljenju, še posebej Rimljani. Mazali so se z dišečimi olji, dišavili domove, zastave, hišne ljubljenčke in celo golobe! Golobi so bili nekakšni “pra-difuzorji”, s katerimi so dišavili zrak. Uporaba mire in bosvelije se je v starem Rimu merila v tonah. Na leto naj bi porabili 2.800 ton bosvelije in 550 ton mire. Ko boste naslednjič zapravljali za EO, se torej lahko potolažite, da niste ne prvi ne zadnji ?
Vse to smo izvedeli na ekskurziji v Andautonijo, kjer vsako leto poteka projekt “Poletje v Andautoniji”. V arheološkem parku si lahko vse leto ogledujete ostanke starorimskega naselja, poleti pa je dogajanje še bolj pestro in spominja na skok v časovni stroj. Približali vam bodo, kako so živeli stari Rimljani, kako so zanetili ogenj, izdelovali orodja in tkanine, kaj so kuhali, kako so osvetljevali prostore s pomočjo oljenk, kako so obdelovali les, pripravljali opeke, gradili bivališča in podobno. Mi smo se tja podali zato, da si ogledamo kaj tam že 6 let snuje naša vrhunska parfumeristka, Slobodanka Poštić.
V parku Andautonija se namreč dobro zavedajo pomena, ki ga je imel vonj v rimskih časih. Hiško v parku so posvetili dišavam, zato boste v njej našli mnogo stekleničk, zelišč in citatov rimskih modrecev o vonju. U Zadru delujejo steklarji, ki obvladajo staro obrt in za potrebe zagrebškega Arheološkega muzeja so izdelali replike stekleničk. Napolnili so jih z mešanicami aromatičnih rastlin v oljčnem olju ter seveda uporabili tiste, ki so jih ljubili Rimljani: sivko, origano, majaron, cimet, bosvelijo, baziliko, pomarančo, limono, poper, ipd.
Slobodanka Poštič je s svojim asistentom Miljenkom obiskovalce razveselila z specialnim olfaktornim skokom v stari Rim. Prav lepo je bilo opazovati staro in mlado, kako si z parfumskimi lističi mahajo pred nosom in vsrkavajo čudovite vonje cvetov, smol, sadežev. Slobodanka in Miljenko sta vsakomur izdelala njegov/njen “rimski parfum”. Slobodanka je pripravila tudi prezentacijo, v kateri je zainteresirani publiki predstavila parfumeristiko v starem Rimu.
Zagotovo lahko Arheološkemu muzeju čestitamo za krasno gesto, da tudi vonju podeli mesto, ki mu pripada! A žal jih moramo tudi malce okrcati, ker ni dovolj le nekaj začeti, temveč je zaželjeno tudi v nadalje lepo skrbeti za svojo dišečo zbirko: obrisati prah z eksponatov, zamenjati stare parfumske vzorce in podobno. Kljub tej pripombi, je obisk dišeče hiške lepo doživetje. In če se boste mudili v Zagrebu, se spomnite, da je 20 minut iz centra, v neokrnjeni naravi, tudi park Andautonija, kjer je nos čutilo številka ena.

You may also like

Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!
Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema

Leave a Reply