9
ruj
2018

Parfemi, vodič 2018.

I to se dogodilo!!!
Parfemska scena se u 10 godina toliko promijenila, da su nekada ismijavani i podcjenjivani prirodni parfemi danas prihvaćeni kao činjenica koju se više ne može zaobići!

Da je tome tako svjedoče recenzije u knjizi Parfemi, vodič 2018. novo izdanje biblije svih parfemskih entuzijasta. U ovog ljeta publiciranom vodiču po mirisnom svemiru (prethodni je objavljen 2008.) poznati autorski tandem parfemskih stručnjaka Luca Turin & Tania Sanchez recenziraju recentnu svjetsku produkciju parfema. Točnije, ocjenjuju parfeme koji su se na tržištu pojavili tijekom posljednjih deset godina.

Luca Turin je u svom blogu 2005., nakon što je na recenziju dobio 40-ak prirodnih parfema grubo ismijao ideju da je uopće moguće kreirati harmoničan, zanimljiv parfem koristeći samo prirodne mirisne elemente. Između ostalog je izjavio da je spreman «pojesti svoj Panama šešir ako pronađe jedan jedini prirodni parfem koji bi bio uzbudljiv i ravnopravan onome što on smatra velikim parfemom». Takvim je stavom izazvao lavinu posprdnih i pogrdnih komentara svojih sljedbenika, koji su su se takmičili u nastojanju da što nepristojnije omalovaže ideju i zaniječu prirodnoj parfimeristici pravo postojanja na parfemskom nebu.

U svojoj novoj knjizi je dvojac kritičara ocijenio 1200-njak parfema. Nije sasvim jasno kojim kriterijem su birani recenzirani parfemi. Pretpostavljam da je trebalo autorima knjige poslati uzorke parfema i pristati na objavljivanje recenzija. A kako ima puno proizvođača i kreatora koji to nisu smatrali potrebnim učiniti, ovaj novi vodič kroz globalni svijet parfimeristike nije kompletna slika svjetske ponude parfema.

Svijet suvremene svjetske proizvodnje parfema je vrlo živahno područje. Lansiraju se ogromne količine parfema, nezavisna scena je sve brojnija i glasnija, a novi kreatori unose u ponudu raznolikost i maštovitost.

Za ovaj prikaz sam izdvojila samo informacije koje se tiču prirodnih parfema, jer je to moje područje interesa. Dakle, tekst je namijenjen onima kojima bi mogla biti zanimljiva ponuda prirodnih parfema, a ne znaju gdje bi potražili informacije o njima.

U informaciju o svakom parfemu sam, osim kuće koja ga je lansirala, imena kreatora i naziva samog parfema, uključila i kratki Turinov opis, da bi čitatelji mogli bar otprilike zaključiti o kom konceptu parfema se radi.

U vodiču je svaki parfem ocijenjen određenim brojem zvjezdica: od jedne do pet. S pet zvjezdica prema Turin-Sanchez ukusu nije ocijenjen nijedan prirodni parfem. Uostalom, takvih je u cijelom vodiču svega deset (od +1200 recenzija). S 4 zvjezdice su ocjenjeni sljedeći prirodni parfemi:

1.  La Via del Profumo / Dominique Dubrana

     Milano Caffe
«Gornje note mirisa pržene kave-kakaa – obično pogubne u parfimeristici – su bogat, poznat, veseo početak nečega što se pretvara u ozbiljan parfem, s prekrasnim vetiver srcem i završetkom besprijekorne suhoće i transparentnosti. Preporuka.»

     Sensemilla
«intenzivna zeleno-paprenasta gornja nota na pola puta između lista geranija i galbanuma, koja se neprimijetno i aerobatično prelila u predivnu, čistu, rafiniranu lavandu bez ikakvih karamelasto loših nota koje obično pokvare provod.»

     Venezia Giardini Segreti
«je ogroman, divan jasmin koji podsjeća na sambac vrstu, zeleno-svjež, gotovo limunski. Onda se smiruje u ugodnu, očitiju celer-jasmin notu. Na pola puta do završne faze, događa se nešto čudno, i jasmin prelazi u vrlo uvjerljivu gardeniju.»

2.  April Aromatics / Tanja Boching

     Ray of Light
«Nikad nisam mislio da ću doživjeti da to kažem o prirodnom, dapače organskom parfemu, ali ovo je bez sumnje apsolutno najbolja citrusna gornja nota koju sam ikada pomirisao. Ako ste u stanju ovo pomirisati, a da vam se istovremeno ne počne skupljati slina i ne uhvati vas drhtavica, posjetite doktora.»

     Tempted Muse
«Sunčeva svjetlost u bočici: blistav akord jasmina, frangipanija i tuberoze koji misteriozno postiže slano-metalni dojam gore u vrhu, a zatim slijedi očaravajuće prirodno, kompleksno, cvjetno srce parfema.»

3.  Soivohle / Liz Zorn

      Meerschaum
«Ovaj tip parfema smatram tamnom polovicom Mitsouko s više začina, tako divno uvjerljivim i okrepljujućim da me moja analitička sposobnost napušta.»

       Riverton Road
«Ovaj sjajni muški parfem putuje istim putem kao i Jean-Michel Duriezov  Yohji Homme (1999.) i nepretenciozan je, uljuđen i šarmantan.»

4.  Anna Zworykina Perfumes / Anna Zworykina

     Tobacco Tuberose
«Kao i u briljantnom Twilly d’Hermes, tuberoza zamjenjuje lavandu u tradicionalnom muškom kontekstu kumarina, s izvrsnim učinkom.”

No da se stari animoziteti ne zaboravljaju lako svjedoči rečenica koju je Turin, pišući o jednom prirodnom parfemu, uspio izvaliti: “Uvijek me uveseljava granica do koje ide prirodna parfimeristika kako bi izbjegla uvrijediti svoju većinom kretensku publiku.”
(Ako ne vjerujete onome što ste pročitali, a baratate engleskim, evo originalne rečenice: “The lengths to which natural perfumery goes to avoid offending its largely moronic audience always amuse me”.)

Gospon doktor, profesor, erudit par excellence su malko zaboravili na bonton, da ne spominjemo onu latinsku poslovicu koja govori da se o ukusima ne raspravlja.

Izuzetno volim čitati Turinove tekstove. Širina njegovog znanja izaziva poštovanje. No pitam se nije li u nekom trenutku ipak morao pojesti onaj svoj Panama šešir, pa su mu, možda, probavne smetnje izazvale toliku mrzovolju.

Budite dobro – mirišite prirodno!

You may also like

Žena-zmaj iz hercegovačke nedođije
Ayala Moriel: Foundation of Natural Perfumery