14
velj
2017

Start u prirodnoj parfimeristici

Pred svakim tko se želi baviti prirodnom parfimeristikom se na startu prospe hrpa nedoumica i pitanja na koje treba pronaći adekvatne, precizne i što ekonomičnije odgovore.

Jedno od prvih pitanja je: koje mirisne materijale odabrati za početak rada?

Ti materijali nisu nimalo jeftini, pa treba pažljivo birati da se nepotrebno ne troši novac na kupovinu bočica s mirisnim materijalima koje će se samo povlačiti naokolo i ostati neiskorištene. Početnička paleta ne treba biti velika! Toliko puno treba naučiti o svakom pojedinom mirisu, njegovim interakcijama s drugim mirisima u paleti, o vođenju evidencije i razvijanju olfaktorne memorije i rječnika, da ćete i s relativno skromnim brojem bočica imati pune ruke (i nos!) posla za nekoliko mjeseci. U početničkom zanosu i nestrpljenju još ne znate kako se lako pogubiti i koliko je važno biti strpljiv, discipliniran i krajnje organiziran. Tek u kasnijoj fazi shvatite koliko je to bilo potrebno i koliko vam koristi taj “minuli rad”.

Da biste mogli kreirati što širi spektar parfemskih proizovda važno je u paleti imati materijale svih triju grupa hlapivosti: donje, srednje i gornje. Sljedeći kriterij koji treba zadovoljiti je da u izabranoj paleti bude predstavnika što više mirisnih grupa.

Uzmemo li ta dva kriterija u obzir, jedna primjerena start-paleta bi mogla izgledati ovako: pačuli, vetiver, tamjan, apsolut tonke, benzoin, Litsea citrata, apsolut jasmina (sambac), muškatna kadulja, geranij, ylang ylang extra, bergamot fcf, virdžinijski cedar, lavanda, crni papar, zelena mandarina.

U ovoj paleti se, osim po pet predstavnika svake od triju nota, nalaze materijali koji zastupaju cvjetnu, drvenastu, citrusnu, zemljanu, balzamičnu, jestivu/gourmand, herbalnu i začinsku grupu mirisa.

Iako vam se može učiniti da je povoljno kupiti veća pakiranja, na početku je bolje kupovati uzorke ili male mililitraže mirisnih materijala, jer ćete tek kad ih upoznate moći zaključiti koliko vam se sviđaju i želite li ih uopće imati u svojoj radnoj paleti. A pokazat će se i da neke materijale nećete koristiti u velikim količinama, pa je prevelika zaliha uzalud potrošen novac.

Kupujte kad god možete nerazrijeđena, čista ulja, apsolute i druge ekstrakte, a ako se odlučite na kupovinu razrijeđenih, dobro provjerite čime su razrijeđena. Imajte na umu da ulja razrijeđena nekim baznim uljem nećete moći koristiti za izradu alkoholnih parfema, jer se ona ne mogu pomiješati s alkoholom. A ako bi vas smetale kapljice alkohola koje bi lebdjele u uljnom parfemu koji kanite napraviti, onda nemojte planirati kupovinu ulja razrijeđenih alkoholom.

Tijekom rada i vođenja bilješki (izuzetno važan segment ovog posla!) nastojte sve mirisne materijale proučavati na isti način i pomno zapisujte sve dojmove. Jako je važno da razvijete neki svoj unificiran način procjenjivanja mirisa, jer će vam to olakšati snalaženje u radnoj paleti koja će s vremenom sigurno rasti.

Ako se ukaže prilika, otiđite na neku radionicu na kojoj ćete moći postavljati pitanja, porazgovarati s osobama koje dijele isti interes, razmijeniti iskustva, dobiti osnovne upute za rad i upoznati se s velikom paletom mirisnih materijala, te tako prije kupovine shvatiti koje mirise želite najprije imati u svojoj paleti i napraviti dobar plan za daljnju akciju. Tako ćete sigurno zaobići neka početnička vrludanja i uštedjeti vrijeme i novac. 

A informacije o Školi prirodne parfimeristike imate ovdje

You may also like

Natural Perfumery Retreat in Slovenia
Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!

Leave a Reply