14
stu
2022

Stres, tjeskoba, depresija…

Činjenica da živimo u neizvjesnim, teškim vremenima ozbiljno utječe na naše zdravlje, psihičku ravnotežu i, što bi se narodski reklo, održavanje zdrave pameti. A ni godišnje doba u kome se nalazimo i skraćivanje razdoblja dnevne svjetlosti ne olakšava situaciju. Pod stresom ste, neraspoloženi, imate napade tjeskobe, muči vas depresivnost, teško usnivate, loše i malo spavate…

Ako načinima na koje rješavate navedene tegobe odlučite dodati i neku pomozi-si-sam/a metodu, a imate sklonost prema aromaterapiji, pokušajte koristiti terapijske učinke eteričnih ulja i drugih prirodnih mirisnih materijala! Pri tome trebate pažljivo brinuti o njihovom izboru i metodama aplikacije.

Grupa mogućih mirisnih materijala koje treba uzeti u razmatranje kad se želi olakšati tegobe vezane uz stres, tjeskobu i depresiju izgleda ovako: bergamot FCF, slatka ili crvena naranča, mandarina, muškatna kadulja, lavanda, bosiljak kt. linalol, palmarosa, geranij, Litsea citrata, pačuli, benzoin, tamjan, vetiver, duglazija, kardamom, korijandar. Izabrani su cjenovno dostupni materijali, jer je malo vjerojatno da će se netko, unatoč njihovim poželjnim djelovanjima, baš moći razbacivati onim glavobolno skupima.

Pri izradi mješavina od kojih očekujete terapijski učinak je od ključne važnosti da njihov sadržaj prilagodite svojim mirisnim preferencijama i potrebama. Oslonite se s povjerenjem na mirisne izbore koje napravi vaš nos. Dajte mu šansu, on je odličan dijagnostičar i definitivno zna izabrati materijale čije vam terapijsko djelovanje treba.

Izbor mirisnih elemenata za terapijsku mješavinu je najbolje raditi metodom lepeze blotera.

Kad odlučite koja je mješavina vaš favorit, trebate odlučiti i koje ćete količine pojedinih elemenata koristiti. Pažljivo zapišite formulu svoje preferirane mješavine i napravite količinu koju želite. Možete je upotrijebiti na razne načine: kapanjem na maramicu koju nosite u džepu i povremenim udisanjem tog mirisa (varijanta može biti i kapanje na šal, kapu, korištenje mirisnog nakita…), ambijentalnim raspršivanjem ili nanošenjem na kožu (kod nanošenja na kožu ne zaboravite ulja razrijediti!).

Mješavinu koju kapate na maramicu svakako razrijedite alkoholom. Nerazrijeđeni mirisni materijali su previše koncentrirani da bi ih bilo ugodno udisati.

Ako koristite difuzor i raspršujete mirisne materijale u prostoru u kome boravite, ne činite to kontinuirano! Pustite difuzor da radi najdulje sat vremena, a zatim prekinite raspršivanje na jedan sat (ili dulje).

A možete odabranu mješavinu nositi kao uljni parfem ciljanog terapijskog učinka! Za ovu metodu će vam, osim odabrane mješavine mirisnih materijala, biti još potrebna roll-on bočica i neko bazno ulje. Kako napraviti takav preparat pročitajte ovdje: http://aromaterapija.info/vodjeni-nosom/napravite-uljni-parfem/

Nosite ga na zapešću, a možete ga nanijeti i na pregib lakta, prsnu kost ili iza uha. Ako ga aplicirate prije odlaska na počinak, u snove će vas otpratiti osobna mirisna uspavanka.