23
tra
2014

Tutankamonov parfem

Kad je 1922. g. otkrivena Tutankamonova grobnica između ostalih dragocjenosti pronađenih u njoj je bila i raskošno izrezbarena alabasterna posudica u kojoj se nalazila mirisna pomada. Da, pomada je nakon toliko proteklog vremena još uvijek mirisala!

Analiza provedena 1926. g. je pokazala da Tutankamonov parfem sadrži “neutralnu masnoću životinjskog porijekla i smolu ili balzam”. Tada se ništa preciznije nije moglo reći. Danas se smatra da je glavni sastojak preparata koji bi se u naše vrijeme nazivao krutim parfemom, bio rijedak i skupocjeni nard.

Biljka raste na himalajskim visinama. Bila je sastojak čuvene egipatske formule Kyphi i prevlađujuća komponenta u obrednim kadovima korištenim u svetištima mnogih drevnih kultura. Spominje se u Pjesmi nad pjesmama. Skupocjenom pomadom od narda je Marija Magdalena pomazala Isusu noge. Parfeme s nardom su proizvodili i cijenili Grci i Rimljani (jedan se zvao Nardinum).

Mirisu su pripisivane mistične moći. Vrlo je trajan i kompleksan, zemljano-mahovinasto-korjenast, s teškim začinsko-animalnim podtonom. Danas je eterično ulje narda, nažalost, dospjelo na listu kritično ugroženih vrsta.

Stručnjaci smatraju da je recept za suvremenu repliku Tutankamonovog parfema sljedeći:

30 ml kokosovog ulja
3 kapi eteričnog ulja narda
3 kapi eteričnog ulja tamjana

Kokosovo ulje treba blago zagrijati da postane tekuće, dodati eterična ulja, promiješati, uliti u kutijice i pustiti da se ohladi i stvrdne.

p. s. S obzirom da se kokosovo ulje topi na temperaturama višim od 24 Celzijevca, savjetovala bih da u njega umiješate malo pčelinjeg voska. Tako će kruti parfem biti čvršći.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply