9
stu
2009

Eterična ulja – začin masaže

Masažu je lakše pokazati nego opisati. Uglavnom je usredotočena na meka tkiva, a glavni joj je cilj opuštanje. Može djelovati i stimulativno, vjerojatno zato što se opuštanjem mišića i otklanjanjem napetosti oslobađa energija. To je niz sistematskih, mehaničkih pokreta na tijelu tj. primjena sustavnih manipulacija u cilju liječenja ili profilakse. Djeluje na vaskularni, limfatični, mišićni i živčani sustav. Poboljšava lokalni optok krvi i limfe, može povećati ili smanjiti tonus mišića, povećava elastičnost tkiva, smanjuje živčanu razdražljivost i time izaziva umirujući učinak. Izvrstan je način emocionalnog zadovoljavanja snagom dodira. To ne čudi prisjetimo li se činjenica.

Na kožu, koju svakodnevno izlažemo mnogim opasnostima, otpada gotovo 20% ljudske težine što znači da je koža najveći organ našeg tijela. Koža odrasle osobe po svakoj od jedinica svojih 17000 do 20000 cm2 udomljuje oko 6 milijuna stanica, 5 tisuća osjetnih tjelešaca, 200 točaka boli, 95 točaka za osjet pritiska i hladnoće, 100 žljezda znojnica, te 20 do 40 lojnica. Sadrži po jednom cm2 najnježnije žilice prosječne ukupne dužine 90 cm. Pod normalnim uvjetima u koži kola oko 25% ukupne količine krvi našeg tijela. Oko četvrtine vode u našem ogranizmu nalazi se u koži. U prosjeku to iznosi 10 kg vode. Ispod površine kože dodir dovodi do nastanka električnih impulsa. Nježne dodire osjeti će čitava koža kao nešto što posebno godi. Područja tijela kao što su vršci prstiju, dlanovi, nožni prsti, listovi, usne, jezik, spolne zone imaju posebno reaktivne receptore za vrlo osjetljive i izvanredno precizne osjete i podražaje. Dlakava područja su supersenzitivna jer je svaki korijen dlake omotan živcem. Neki taktilni receptori reagiraju kad je dotaknuto samo 0,0002 incha (inch = 2,54 cm) u destinki sekunde. Nadalje, receptori dodira čine mogućim ne samo osjet dodira, nego i taktilno zamjećivanje vibracija. Registriraju se i osjeti topline, hladnoće, pritiska, tonusa mišićja, nelagode i boli i prenose u mozak. Dakle, koža ima višestruku ulogu. U njoj se zbivaju različiti procesi kao što su termoregulacija, imunološka aktivnost, senzorička detekcija, socijalna i spolna komunikacija, brojni biokemijski procesi. Ona štiti organizam od vanjskih štetnih utjecaja, a istodobno onemogućuje gubitak elektrolita. Izvanredno je važna za duševnu ravnotežu i cjelokupno zdravlje čovjeka. Stoga je bitno osnažiti prirodnu obranu kože izvana i iznutra.

Iako postoje različiti aparati, ručna masaža je najefikasnija, ona uz terapijsku ima i dijagnostičku komponentu. Također, psihološko značenje fizičkog kontakta kao modaliteta liječenja nije upitno. Činjenica je, da masaža neće koristiti svakome u jednakoj mjeri. Masaža ima vrijednost sama po sebi, po svom holističkom pristupu. Fiziološka podloga za njenu primjenu postepeno prerasta od empirijske ka znanstvenoj. Kombinirana s drugim metodama fizikalne terapije može značajno poboljšati ishod liječenja. Mnogi praktičari naglašavaju da k njima dolaze klijenti, a ne pacijenti. Njih bi se moglo opisati kako osobe koje žele izbjeći da postanu pacijenti.

Ekstrakti biljaka koristili su se tisućama godina zbog njihovih ljekovitih svojstava. U svijetu se danas koristi oko 20000 ljekovitih biljaka od kojih je 1100 dobro istraženo, a od 250 vrsta dobivaju se osnovni sastojci za proizvodnju lijekova. Zbog sve većih troškova zdravstvenog osiguranja samoliječenje i liječenje ljekovitim biljkama dobiva sve veću važnost. Posljednjih 30 godina popularnost zdravstvenih i relaksacijskih svojstava eteričnih ulja ponovo je porasla. Uobičajeni su sastojci proizvoda za njegu tijela kao što su paste za zube, kreme za lice, losioni za tijelo. Valja naglasiti da su eterična ulja hlapljiva smjesa 500-tinjak kemijskih spojeva karakteristična mirisa (terpeni, alkaloidi, ketoni, fenoli, aldehidi, esteri), koji nastaju kao proizvodi metabolizma biljaka. Nalaze se u cvjetovima, listovima, plodovima, korijenju, podancima i kori. Količina eteričnog ulja u biljkama kreće se između 0,01 i 10%. Biljni lijekovi sadrže najmanje 0,1%, a katkad i 20% eteričnih ulja. Eterična ulja tako su snažnog djelovanja da se i u vrlo velikom razrjeđenju mogu osjetiti mirisom ili okusom. Sastojci eteričnih ulja dijele se prema skeletu ugljikovodika na tri skupine: terpeni – odgovorni za baktericidno djelovanje i miris, fenil – propanski spojevi i ostali spojevi. Primjenom eteričnih ulja kroz masažu, kupke, inhalacije, mirisne svjetiljke postižu se značajni pozitivni efekti na raspoloženje osobe kao i olakšanje fizičkih boli i oštećenja. To zahtjeva pažljiv izbor i aplikaciju eteričnih ulja, u adekvatnom nosaču tj. baznom ulju. Zbog toga ulja treba dobro poznavati kako bi se postigao najbolji mogući utjecaj na zdravlje.

Aromaterapija dakle, kao dio holističke medicine, označava svaki postupak pri kojem se primjenjuju čista, razrijeđena eterična ulja, prirodnog porijekla, od bilja gajenog ili niklog bez kemijskih dodataka u nezagađenom okolišu. Postoje dvije varijante aromaterapeutske prakse: medicinska aromatologija (prakticirana u Francuskoj) i holistička aromaterapija (prakticirana u Engleskoj i ostalim zemljama). U Francuskoj je aromatologija grana medicine. Liječnik sa završenom trogodišnjom specijalizacijom ili poslijediplomskim studijem iz komplementarne medicine nakon pretrage zvane aromatogram utvrđuje koja eterična ulja najbolje djeluju na pacijentovu infekciju. Propisuje recepturu po kojoj će se za dotičnog pacijenta u ljekarni napraviti pripravak. U metode liječenja ulazi i oralno uzimanje eteričnih ulja. U Engleskoj se prakticira holistička aromaterapija. Da bi je prakticirali aromaterapeuti ne moraju imati medicinsku naobrazbu, ali moraju završiti aromateraputsko školovanje. Za razliku od francuskog pristupa u holističkoj se aromaterapiji eterična ulja nikad ne uzimaju oralno, a glavna metoda aplikacije ulja je masaža.

Marguérite Maury, austrijska biokemičarka i kozmetičarka, 40-ih godina dvadesetog stoljeća, prva je primijenila razrijeđena eterična ulja u čistim biljnim uljima za masažu. Pri tome mješavine eteričnih ulja u bazinim uljima mogu se smatrati primarnim tretmanom dok je masaža kao metoda aplikacije sekundarna. Ne treba zanemariti da se osjet dodira u masaži koristi za analizu teksture kože i potkožnog tkiva klijenta. Prsti iskustvom mogu razlučiti kad je tkivo spužvasto što indicira zadržavanje vode, kad su mišići napeti, kad je koža suha, kad se ljušti, kad je masna i kad je prisutna kongestija. Može se osjetiti i mentalna napetost. Dakle, dijagnostikom se utvrđuju tehnike i ulja njefikasnija za masiranu osobu, što dovodi do ispreplitanja masaže i aromaterapije.

Neke tehnike masaže se lakše provode s manje ulja na koži. Ukoliko ulja ima previše gubi se hvat i kontrola. Ako ga ima premalo, povećava se osjetljivost kože, te se eventualno može javiti infekcija. Uljem se postiže glatko pokretanje po koži i prevencija čupanja dlaka (može nastati folikulitis). Ulje treba držati blizu sebe, najbolje u bočici s raspršivačem. Tako ga se često može koristiti i to malo po malo.

Kvaliteta baznih biljnih ulja, koja omogućuju klizanje maserovih ruku po koži, vrlo je bitna i danas joj se posvećuje sve više pažnje. Bazna ulja biraju se prema različitim tipovima i stanjima kože ovisno o željenim teraputskim svojstvima. Tako se npr. za osjetljivu kožu preporuča nevenovo (Calendula officinalis), avokadovo (Persea americana), bademovo ulje (Prunus amygdalus var. sativa). Kod oštećene kože pomaže kantarion (Hypericum perforatum), avokadovo, bademovo i sezamovo ulje (Sezamum indicum). Ulje pšeničnih klica (Triticum vulgare), bogato antioksidansom vitaminom E, ublažava ožiljke nakon povreda i operacija, te ožiljke od akni. Lješnjakovo ulje (Corylus avellana) djeljuje adstringentno, tonizira i zateže kožu i potiče regeneraciju stanica. Kod alergija često se koristi nevenovo, jojobino (Simmondsia chinesis) i sezamovo ulje. Za suhu i zdravu kožu koriste se breskva, avokado, marelica (Prunus armeniaca), dok bademovo ulje omekšava i hrani kožu. Ulje mrkve (Daucus carota) potiče tamnjenje kože, a njime se također tretiraju ekcemi i psorijaza. Suncokretovo ulje (Helianthus annus) pogodno je za zrelu kožu, kao i ulje pšeničnih klica. Mareličino ulje i ulje grožđanih sjemenki (Vitis vinifera) koriste se kod masne kože.

Pokusi na životinjama, zanimljivi i često paradoksalni, doprinoseći razumijevanju pojedinih efekata ulja, nagovješćuju određene mogućnosti za ljude. Vrijedno je spomenuti istraživanja na virusima obavijenim lipidnim slojem (hepatitis, herpes simplex, influenza) i retrovirusima (HIV) gdje je kantarionovo ulje (Hypericum preforatum) pokazalo znatnu aktivnost.

Eterična ulja vrlo brzo penetriraju u kožu, dolaze do krvotoka i zbog toga doziranje može biti od presudnog značaja. Najbolja koncentracija za masažu je 2,5% solucija. Kod djece, trudnica i osjetljive kože preporuča se 1% mješavina. Lokalno na bolna mjesta, u svrhu ublažavanja bola, mogu se eventualno primijeniti 5% mješavine.

Mehaničko djelovanje masaže očituje se u čišćenju odumrlih stanica s površinskog sloja kože, nakupljenog masnog sekreta, prašine i znoja. Time se otvaraju pore znojnih i masnih žlijezda, omogućuje se bolja sekrecija i disanje kože. Refleksno djelovanje masaže utječe na rad unutrašnjih organa. Učinci tog djelovanja su proširenje krvnih žila, bolja ishrana stanica, bolje izlučivanje štetnih tvari koje uzrokuju umor, smanjenje bola kao i brže nestajanje oteklina i zglobnih izljeva.

Efekti masaže, mehanički i refleksni, mogu se potencirati djelovanjem eteričnih ulja:

Poboljšanje tkivne permeabilnosti
Duboki masažni pokreti uzrokuju lokalizirani porast pritiska koji dovodi do otvaranja pora u membranama tkiva. Posljedično se povećava izmjena fluida. Kao rezultat tkivne permeabilnosti može se mjeriti razina tkivnih enzima u krvi nakon masaže.

 • Eterična ulja: geranij (Pelargonium graveolens), mandarina (Citrus reticulata), đumbir (Zingiber officinale), čempres (Cupressus sempervirens), ylang – ylang (Cananga odorata), ružmarin (Rosmarinus officinalis)

Otvaranja mikrocirkulacije
Većina žila je kontrolirana CNS-om pa se povećanje mikrocirkulacije širenjem žila može postići i samo površinskom masažom kroz reflekse. Duboka masaža uzrokuje oslobađanje vazoaktivnih supstanci i time dilataciju žila te dotok nove tekućine u tkiva. Povećanje ukupnog protoka krvi kroz tretirane dijelove, te otvaranje arteriola i kapilara dovodi do poboljšanja izmjene tekućina u tkivima.

 • Eterična ulja: borovica (Juniperus communis), crni papar (Piper nigrum), cimet (Cinnamomum verum), limun (Citrus limonum), ružmarin, vetiver (Vetiveria zizanoides), čempres, bor (Pinus sylvestris), grejp (Citrus paradisi)

Efekt pumpanja
Pokretom pumpanja povećava se pritisak u žilama prije naviranja krvi i stvara posljedični vakum nakon njega. Njime se poboljšava protok u venama i limfnim žilama, te posredno utječe na bolju arterijsku opskrbu. To je naročito značajno kod napetosti u mišićima, zglobovima, ligamentima i tetivama gdje je lokalna cirkulacija inhibirana.

 • Eterična ulja: muškatna kadulja (Salvia sclarea), limun, ružmarin, mandarina, đumbir, neroli (Citrus aurantium,var. amara), čempres, klinčić (Eugenia caryophyllata)

Hiperemija
Hiperemija postiže svoj maksimum oko 20 minuta nakon završetka masaže, dok je ukupna duljina djelovanja oko 60 minuta. Količina krvi koja struji kroz masirani mišić može biti i do 6 puta veća od količine prije početka masaže, bilo kao posljedica ubrzanja toka krvi bilo kao posljedica proširenja žila. Na dodirnim površinama kože stvara se toplina te se uslijed toga žile šire. Koža pocrveni kao posljedica proširenja krvnih žila kože, a izravni se mehanički utjecaj prenosi i na dublje smještena tkiva (potkožno tkivo, mišiće) i tamo ovisno o vrsti primjenjenih zahvata dovodi do veće ili manje hiperemije. Povoljne posljedice očituju se u krvnoj slici, promjeni pH i šećera u krvi, povećava se izlučivanje vode kroz bubrege.

 • Eterična ulja: čempres, ružmarin, borovica, komorač (Foeniculum vulgare), vetiver, kadulja (Salvia officinalis), limunska trava (Cymbopogon citratus), limun

Istezanje
Masažom se sistematično istežu mišići, tetive i fascije u svim smjerovima. Dakle, ne samo uobičajeno u smjeru hvatišta nego i transverzalno, što se ne može postići drugim metodama. Njime se poboljšava intramuskularna cirkulacija. Također, može se djelovati na adhezije među mišićnim snopovima. Istezanje fascija izuzetno je bitno jer napete fascije povećavaju intrafascijalni pritisak i dovode do nastanka bola. Lokaliziranom primjenom omogućuje se reguliranje i doziranje primjenjenog intenziteta istezanja ovisno o prisutnoj tenziji.

 • Eterična ulja: muškatna kadulja, lavanda (Lavandula angustifolia), mandarina, eukaliptus (Eucalyptus globulus), vetiver, mažuran (Origanum marjorana), đumbir

Poboljšanje tkivne elastičnosti
Prekomjerno ponavljanje stereotipnih pokreta i dugotrajna izometrička napetost dovode do tvrdoće i neelastičnosti tkiva. Posljedično, poremećaj metabolizma i propadanje normalnog tkiva uzrokuju njegovo zamjenjivanje fibroznim i manje elastičnim komponentama. Dakle, jaki trening nužno ne dovodi do poboljšanja izvođenja nego čak može imati i suprotan efekt. Masaža mekog tkiva, dugoročno, može dovesti elastične strukture do njihove maksimalne izduženosti u svim smjerovima. Nužna je za održavanje elastičnosti kod velikh opterećenja.

 • Eterična ulja: lavanda, mira (Commiphora myrrha), rimska kamilica (Anthemis nobilis), lavanda, mažuran, vetiver, geranij, čajevac, eukaliptus, mirta (Myrtus communis), ruža (Rosa damascena)

Trenje
Klizanjem po koži, uslijed trenja, razvija se toplina i površinski i između slojeva tkiva. Pojaćava se mikrocirkulacija otvaranjem arterija i kapilara. Oslobađaju se intracelularni enzimi npr. histamin. To sve dovodi do povećanja elastičnosti i poboljšanja metabolizma. Kao dodatni tretman za razvijanje topline mogu se primijeniti topli pakunzi i sauna.

 • Eterična ulja: đumbir, neroli (Citrus aurantium var. amara), crni papar, metvica (Mentha piperita), tamjan (Boswellia carteri), timijan (Thymus vulgaris)

Razdiranje tkiva
Ožiljci i adhezije uzrokuju napetost, nefleksibilnost i restrikciju pokrteta. U mekim tkivima kao što su mišići, tetive, ligamenti ožiljci su rezultat bivših ozljeda i sindroma prenaprezanja uslijed ponavljanih mikrotraumi. Adhezije nastaju na mjestima gdje uslijed upala ili mikrotraumi fibrozno tkivo dovodi do prijanjanja različitih tkiva. Na njih možemo utjecati tehnikom dubokog trenja.

 • Eterična ulja: čajevac (Melaleuca altemifolia), lavanda, miloduh (Hyssopus officinalis), neroli, muškat (Myristica fragrans), tamjan, geranij, metvica, crni papar, pačuli (Pogostemon patchouli)

Redukcija boli
Povećanje mišićne napetosti uzrokuje restrikciju cirkulacije, smanjenje opskrbe kisikom i nakupljanje otpadnih metabolita, što uzrokuje bol. Također, dugotrajna sputanost pokreta uslijed boli, loše posture, razderotina dovodi do neelastičnosti tkiva posljedično povećavjući boli kod normalnih pokreta. Poznato je da se kroz masažu, stimulacijom mehanoreceptora reducira bol i mišićna napetost. Isto se postiže istezanjem. Nadalje, refleksno djelovanje na CNS uzrokuje oslobađanje endorfina. Akupresurom se kroz senzorne ulaze modulira percepcija boli.

 • Eterična ulja: bosiljak (Ocimum basilicum), lavanda, matičnjak (Melissa officinalis), rimska kamilica, komorač, đumbir, timijan, niaouli, geranij, muškat

Relaksacija
Relaksacija se lokalno postiže porastom zagrijavanja, poboljšanjem cirkulacije, istezanjem i izlaznim impulsima iz živčanog sustava. Kod generalizirane napetosti relaksacija ovisi o ukupnom senzornom ulazu u CNS pa se zato tretiraju velika područja. Ljudi obično nisu svjesni koliko mirisi mogu djelovati na njihovu psihu. Od buđenja uspomena, utjecaja na raspoloženje, uz masažu dodatak nekih ulja pojačat će relaksirajući i okrepljujući učinak.

 • Eterična ulja: bergamot (Citrus bergamia), muškatna kadulja, tamjan, borovica, lavanda, sandal (Santalum album), cedar, rimska kamilica, neroli, bosiljak, matičnjak, metvica

Balans autonomnog živčanog sustava
Redukcija mišićne napetosti i uklanjanje mišićne boli uzrokovane mišićnom neravnotežom, posebno u vratu, dovode do smanjenja migrenskih ataka, sniženja krvnog tlaka, zaustavljanja sindroma hiperventilacije,… Efekti postignuti masažom nastaju redukcijom izlaznih signala iz iritiranih mehanoreceptora u mišićima i redukcijom tenzije koja uzrokuje pojačanu aktivnost autonomnog živčanog sustava.

 • Eterična ulja: rimska kamilica, lavanda, mažuran, ruža, jasmin, palmarosa (Cymbopogon martini), naranča (Citrus aurantium), pačuli,vetiver

Kako aromoterapija postaje sve popularnija sve je bitnije da ljudi shvate što je prava aromoterapija, što su eterična ulja i kako ona djeluju na nas. Ima mnogo proizvoda i tertmana koji uopće nisu ono što bi trebali biti. Aromaterapija nije dječja igra. Masaža je fiziološka znanost i zahtjeva aktivno znanje anatomije. Preporuke u časopisima i knjigama ne mogu nadomjestiti stručnjake. Civilizirani ljudi moraju ponovo steći osjećaj za ono što tijelu čini dobro.

Piše: Iva Kolić, viša fizioterapeutkinja

Literatura:
1. Allardice P.: The Art of Afomatherapy, A Guide to Using Essential Oils for Health and Relaxation, Crescent Books, 1994.
2. Shumway – Cook A, Woollacot M.: Motor control – theory and practical applications, Williams & Wilkins, 1995.
3. Jackson J.: Aromatherapy, Dorling Kindersley, 1987.
4. J. Harding.: Secrets of Aromatherapy, Dorling Kindersley, 2001.
5. J. Lawess.: Aromatherapy and the Mind, Thorsons, 1994.
6. Poštić S.: Aromaterapija-čarolija eteričnih ulja, Aromara, 2001.

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply