24
pro
2009

Eterična ulja

Eterična ulja su biljni proizvodi izuzetno bogatog sastava. Ona su smjese lako hlapivih, biološki aktivnih kemijskih spojeva. Dobivaju se iz biljnih sirovina, a pri tom se koriste različiti dijelovi biljki: korijenje, kora, lišće, cvjetovi, plodovi, sjemenje, a često i cijela biljka. Iz biljnog materijala se eterična ulja mogu izolirati raznim metodama, no za terapijske namjene se najčešće koriste ulja dobivena metodama tiještenja i destilacije.

Budući da terapijska svojstva eteričnih ulja ovise o njihovom sastavu, posljedica njihovog složenog sastava je vrlo širok spektar djelovanja. Danas su za mnoga ulja znanstveno potvrđene tradicionalne spoznaje o mogućnostima njihove terapijske primjene. Sva su ulja u manjoj ili većoj mjeri antiseptična, a ovisno o svom sastavu, mogu imati i mnoga druga svojstva: analgetično, baktericidno, fungicidno, viricidno, spazmolitično, diuretično, karminativno, mukolitično, ekspektorirajuće, sedativno, koleretično, tonizirajuće…

Ne uzimajući u obzir slučajeve krivog deklariranja kada se eteričnim uljima proglašavaju različite tekućine sasvim nejasnog sastava, treba naglasiti da se na tržištu mogu naći eterična ulja različite kvalitete. Zbog toga je dobro proučiti bar minimum osnova aromaterapije i kod kupovine dobro pogledati što nam se zapravo nudi.

Koliko kvalitetna eterična ulja će se koristiti ovisi o planiranoj namjeni, ali treba biti jasno da se terapijska svojstva mogu očekivati samo od eteričnih ulja aromaterapijske kvalitete. Takva ulja su popraćena certifikatom koji tu kvalitetu garantira. (Primjer su ulja sa znakom H.E.B.B.D., tj. botanički i biokemijski definirana eterična ulja koja certificira Znanstveni institut za aromatologiju/INSA, Francuska ili ulja s Demeter certifikatom). Certificirana ulja su dostupna na našem tržištu (Pranarom, Florihana, Oshadhi).

You may also like

Lijepa priča: Riva essenze
Do kompletne destilacije u deset koraka

Leave a Reply