11
pro
2019

Sveti mirisi

Vjerojatno na svijetu ne postoji neki obred čiji tijek nije popraćen mirisnom kulisom. Potpuno razumljivo kad se uzme u obzir da mirisna dimenzija proširuje doživljaj, učvršćuje ga u sjećanju, te djeluje na poboljšanje raspoloženja i pojačava osjećaj dobrobiti kod učesnika obreda. Ovisno o prigodi i željenim djelovanjima u raznim se krajevima svijeta biraju različiti mirisni materijali provjereni i definirani dugotrajnom praksom.

U ovo vrijeme godine se diljem svijeta vjerojatno intenzivnije nego tijekom ostalih sezona pripremaju sveti mirisni kadovi da bi ih se primijenilo tijekom blagdanskih obreda.

S obzirom da percepcija nekog mirisa kao svetog nije ista u svim kulturama i mirisni materijali korišteni pri izradi kadova se razlikuju. Najčešće se, uz poneku iznimku, radi o materijalima dobivenim od smola i drveta. Zajednička im je karakteristika da blagotvorno djeluju kod tegoba dišnih organa, produbljuju disanje, smiruju i dovode u meditativno, refleksivno raspoloženje. Neki od njih su:

Tamjan
Smola dobivena zarezivanjem kore drveća roda Boswellia. Destiliranjem smole se proizvodi eterično ulje karakteristično po svom čistom, slatkastom, mekanom, balzamičnom, kadnom mirisu.

Mira
Mira je još od vremena staroegipatskog kyphija tradicionalno dominantan sastojak kadnih mješavina. Ulje se dobiva destiliranjem smole drveća roda Commiphora. Miris mu je bogat, dubok, na granici balzamično-slatkasto-dimnog, a kasnije se pridružuju medicinska, kamforasta i začinska nota.

Sandalovina
Sandalovina Santalum album je jedno od najstarijeg poznatog mirisnog drveća. Vedska literatura ga spominje stoljećima p.n.e. Eterično ulje ima dubok, mekan, topao, kremast miris plemenitog drveta. Zbog pretjerane eksploatacije prava indijska sandalovina je nepostojeća na tržištu.

Benzoin
Od drveća roda Styrax se dobiva smola iz koje se otapalom ekstrahira rezinoid. Miris mu je ugodan slatko-balzamičan sa suptilnom vanilijasto mednom, toplom i smolastom nijansom.

Oud
Eterično ulje dobiveno od drveća tropskog roda Aquilaria je toliko slabo dostupno na tržištu i glavobolno skupo da ga nema u prosječnim kućnim zbirkama mirisnih materijala. Miris opisuju kao sladak, topao, drvenast, dimni, smolast i vibrantan.

Palo Santo
Ovo listopadno drvo iz porodice Bursaceae je izvor svetog mirisa južnoameričkog kontinenta. Zbog svojih čuvenih spiritualno pročišćavajućih svojstava se koristi još od doba Inka. Miris je karakteristično začinski, sladak i balzamičan.

Nard
Eterično ulje teškog, oporo-zemljanog, korjenastog i pomalo animalnog mirisa s drvenasto-smolastim podtonom proizvodi se od podanaka biljke Nardostachys jatamansi. Nard spominju u Starom i Novom Zavjetu, Dioskorid ga je koristio u medicinske svrhe, a stari Rimljani i kao popularan sastojak parfema. Nažalost biljka zbog prevelike eksploatacije spada među kritično ugrožene.