9
svi
2013

O sinesteziji

Sinestezija je stanje u kome se doživljaji dva obično odvojena osjeta pojavljuju istovremeno. Ovisno o tome koja su dva osjeta “isprepleteni” sinesteti mogu dok čitaju vidjeti slova u različitim bojama, mirisne podražaje mogu doživjeti kao zvučne ili vizuelne, a okus nekog jela osjetiti pod prstima kao oblik.

 Treba napomenuti da, iako mogu čuti boje i vidjeti zvuk, sinesteti nisu psihotične osobe. Oni su mentalno potpuno zdravi i vrlo dobro razlikuju podražaje koji dolaze iz okoline od onih koji dolaze iz “njihove glave”.

Intenzivnija istraživanja tog neurološkog fenomena su novijeg datuma, iako su psiholozi već ranije zabilježili brojne fenomene vizualne, taktilne ili okusne sinestezije. Već dugo se zna da je sinestezija češća kod kreativnih osoba.  Smatra se da je ona osam puta češća kod pjesnika, slikara i romanopisaca. Ono što čitateljima i ljubiteljima slikarstva može izgledati kao zgodna pjesnička figura, odnosno maštovito “pomaknut” prikaz realne slike, za njih je stvaran doživljaj. Smatra se da su među umjetnicima i znanstvenicima sinesteti bili npr.: Vasilij Kandinski, Franz List, Nikola Tesla, Charles Baudelaire, Jean Sibelius, Duke Elington, Leonard Bernstein, Stevie Wonder, Vladimir Nabokov (njegova majka i sin također)…

Dr. Richard Cytowic, jedan od vodećih istraživača tog neuropsihološkog fenomena i koautor (s Davidom Eaglemanom) knjige Srijeda je indigo plava smatra da proučavanje sinestezije može dovesti do boljeg razumijevanja neurološkog temelja sposobnosti oblikovanja metafora, kao i cijelog fenomena kreativnosti. Po njegovom mišljenju sinestezija upućuje da je “diskusija” između osjetila prije pravilo nego izuzetak i da smo smo svi mi unutar sebe sinesteti, mada najčešće nismo svjesni spajanja osjetilnih dojmova koje oblikuje našu svakodnevnu perepciju.

Sinestezija je danas izuzetno atraktivno područje istraživanja. Proučavaju se njezine relacije s umjetnošću, tehnologijom, marketingom…

Dr Gilbert Avery, stručnjak za osjet njuha, autor knjige Što nos zna i pionir znanosti o olfaktornoj sinesteziji, na radionicama koje organizira poučava kako kako mirisati oblike i boje, objašnjava kako mozak stvara te asocijacije i kako ih se može koristiti u javnim nastupima, umjetnosti (i parfimeristici kao jednom od njezinih oblika) i produkt dizajnu.

 

 

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply