Prirodni parfemi


“Parfem je najnosiviji oblik inteligencije”.

Luca Turin

Većina najčešće nuđenih modernih parfema su više ili manje atraktivno pakirane mješavine jeftinih mirisnih kemijskih spojeva popraćene multimilijunskim reklamnim kampanjama.

U tim bočicama  se prirodni mirisni materijali mogu naći samo u tragovima i to uglavnom u onima višeg cjenovnog razreda. Dodaju se kad se mirisnim kompozicijama želi dati dubina i rafiniranost.

Pod sve snažnijim pritiskom potrošača koji žele znati što unose u svoj organizam i što nanose na svoju kožu ubrzano se mijenja i stanje na tržištu parfema. Prirodnim parfemima globalno slijedi svijetla budućnost, oni su danas sve prisutnija druga mogućnost na svjetskom parfemskom pejsažu.

U ovoj stavci ćete u podrubrici “Vođeni nosom” pronaći mnogo informacija o raznim činjenicama,  događajima i rezultatima istraživanja koji se odnose na (uglavnom slabo osviještene) doživljaje vezane uz osjet njuha.

Podrubrika “Abeceda mirisa” nudi fotografije i kratke opise prirodnih mirisnih materijala. Znam, znam, opisi bez mogućnosti mirisanja nisu baš neki način prenošenja olfaktorne informacije, ali mogu barem poslužiti kao putokaz što ćete odabrati za mirisanje kad se prvi put nađete u dobroj prilici.

U “Parfemskim savjetima”  su postovi o sam/a-svoj/a-majstor/ica postupcima,  priče o mirisnom bon-tonu, sugestije gdje potražiti  mirisne doživljaje…

A tu je i opis postupka kad se želi naručiti izrada osobnog parfema.