12
lis
2013

Priča o ženskim i muškim parfemima

Proizvodnja parfema je golem, vrlo profitabilan biznis. Konkurencija je ogromna, pravila igre nesmiljena. U bitkama za osvajanje što većeg komada tog basnoslovno unosnog tržišta brojni stručnjaci do najsitnijih detalja analiziraju sve aspekte branše i pažljivo formuliraju raskošne i u pravilu vrlo agresivne marketinške kampanje. Važno je u što većoj mjeri utjecati na predodžbe, želje i izbor potrošača.

Neki uvriježeni stereotipi se, međutim, rijetko preispituju. Jedan od njih je, što se zapadnjačkog miljea tiče, onaj o podjeli parfemskih proizvoda na proizvode za žene i za muškarce.

U parfimerskom vokabularu je rječju parfem uobičajeno označavati proizvode namijenjene ženskom dijelu populacije, jer muškarci, zna se, koriste kolonjske vode i vodice poslije brijanja. Da ne bi kojim slučajem već sam izbor riječi na preferirani i pomno njegovani mačo imidž bacio i trunčicu sumnje o nekoj feminiziranosti!

Ta konfrontacija parfemskih proizvoda na muško-ženske se reflektira i na njihove uobičajene svrstavanje u koncepte. Pa se tako smatra da je cvjetni koncept parfema sigurnije držati podalje od palete mirisnih proizvoda namijenjenih muškarcima. (Ta ne buju valjda muški mirisali na cveteke!). S druge strane, pripadnice zapadnjačkog kulturološkog konteksta će rijetko birati izrazito citrusne parfeme ili one u kojima dominira miris lavande. Takve se mirise oglašava kao muške, pa je sigurnije ne prelaziti granicu i ne-daj-bože zamirisati (muškobanjasto?!) svježe.

Srećom, nije tako u svim kulturama. Za razliku od europske tradicije obilježene predugim razdobljem nehigijene, smrada i uskogrudne zatucanosti, arapska tradicija održavanja higijene, njegovanja olfaktornih užitaka i hedonizma je neprekinuta. Stoga bi, možda, valjalo povjerovati njihovoj praksi koja ne dijeli mirisni univerzum: i ženama i muškarcima je na raspolaganju kompletna paleta mirisa i osobni ukus je jedini kriterij izbora. U indijskom svijetu je također na snazi olfaktorna sloboda. Nosi se ono što pruža užitak, pa nije neuobičajeno da muškarci koriste mirise zasićene ružom i jasminom, neopterećeni strepnjom da će to ugroziti ičiju predodžbu o njihovoj muškosti.

U prilog takvom pristupu biranja parfema ide činjenica da konačni mirisni dojam koji ostavlja neki parfemski proizvod ovisi o kemiji kože osobe koja ga nosi. Kemije kože nam se razlikuju. Na tu razliku, osim genetike, utječe opće zdravstveno stanje (i ev. korišteni lijekovi), životni stil (pušenje, konzumacija kave, alkohola i sl.), vrsta prehrane, okoliš u kome osoba pretežno boravi… Dakle, različite kože ističu različite komponente nekog parfema i personaliziraju ga!

Ne treba se dati impresionirati kojekakvim pravilima i sugestijama parfemske industrije. Na nama je da odlučimo koliko nam se sviđa mirisni trag koji na našoj koži ostavlja odabrani parfem. Da nesputani uštogljenim propisima pronalazimo mirise koji nas raduju, koji na najbolji način upotpunjuju našu prirodnu auru i reflektiraju našu osobnost. Opustimo se, vjerujmo svom nosu i njegovom izboru. Ponuda parfema je tako očaravajuće raznolika!

 

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply