19
velj
2020

Procjena kvalitete mirisnih materijala

Procjenjivanje kvalitete mirisnih materijala za potrebe prirodne parfimeristike nije nimalo jednostavan zadatak. Razna krivotvorenja i kojekakve intervencije u sastav materijala su uobičajena praksa. (Procjenjuje se da je više od 80% eteričnih ulja na tržištu prošlo neki vid modifikacije i krivotvorenja.) Naročito se to često događa sa skupim uljima. Notorna je činjenica da se ulje ruže krivotvori dodavanjem jeftinijih ulja geranija i palmarose, a da se niže frakcije ulja ylang ylanga „podmeću“ i deklariraju kao viša kvaliteta. I to nisu najgore metode. Da bi se dobilo na količini, mirisni materijali se često „rastežu“ baznim uljima, sintetskim inačicama i izolatima.

Ako ste krenuli putem kreiranja prirodnih parfema trebate znati da će vam se osjet njuha postepeno rafinirati. Stalni rad s mirisima, potreba da neprekidno uspoređujete i odlučujete o najboljoj varijanti će učiniti svoje. Nakon nekog vremena provedenog u tom poslu i stečenog iskustva, naučit ćete prepoznavati one najočitije krivotvorine i „lažnjake“, ali na početku nastojte izbjeći barem neke zamke.

Kad vam se učini da vam se posrećilo i da ste naletjeli na dobru priliku da povoljno kupite inače skupe i rijetke prirodne mirisne materijale, zaobiđite tu „sreću“ u širokom luku! Nemojte ni sumnjati da se radi o krivotvorini. Krivotvorenje je, nažalost, uobičajena praksa na tom tržištu.

Kupujte kod renomiranih dobavljača. Njihov posao je snabdijevati i korektnim odnosom zadržati tržišno sve relevantniji broj potrošača. Oni su dobro informirani, prate događanja na svjetskoj sceni prirodnih mirisnih materijala i putuju svijetom u potrazi za kvalitetnim malim proizvođačima i novim materijalima. Surađuju s etabliranim kreatorima prirodnih parfema. Svjesni su da im posao ovisi o tome da ne razočaraju svoje dobro informirane kupce, a na vama je da budete takav kupac, da postavljate pitanja i tražite kvalitetu za svoj novac.

Kad god imate izbor kupujte nerazrijeđena, čista ulja, apsolute i druge ekstrakte, a ako se odlučite na kupovinu razrijeđenih, dobro provjerite čime su mirisni materijali razrijeđeni. Imajte na umu da materijale razrijeđene nekim baznim uljem nećete moći koristiti za izradu alkoholnih parfema, jer ih je nemoguće pomiješati s alkoholom. A ako bi vas smetale kapljice alkohola koje bi lebdjele u uljnom parfemu koji kanite napraviti, onda nemojte planirati kupovinu mirisnih materijala razrijeđenih alkoholom.

Učite! Prilikom upoznavanja sa svakim mirisnim materijalom pročitajte što o njemu kažu Steffen Arctander u knjizi Perfume and Flavor Materials of Natural Origin ili Julia Lawless u svojoj The Encyclopaedia of Essential Oils. Kad je već o literaturi riječ, prava lektira kojom možete pomaziti svoju dušu kreatorice/a prirodnih parfema su i knjige Aleca Lawlessa Artisan Perfumery i Jennifer Peace Rhind Listeninig to Scent. Parfem je kompleksan fenomen i produbljivanje znanja o svakom njegovom aspektu (povijesnom, antropološkom, etnobotaničkom, religijskom, emocionalnom, biološkom, socijalnom, senzualnom, kulturološkom itd.) je dobrodošlo, poboljšat će vaše uvide i učiniti vas boljim kreatorom/icom.