7
lis
2014

Shinrin-yoku: šumska kupka

Vjerojatno se nitko ne bi usprotivio tvrdnji da je pametna praksa pobjeći od gradske gužve i buke i provesti neko vrijeme u prirodi. Znanstvenici diljem svijeta (naročito u Japanu, Finskoj, Norveškoj, Južnoj Koreji) sve intenzivnije proučavaju tezu da kontakt s prirodom pozitivno utječe na našu fizičku, emocionalnu i mentalnu dobrobit.

Najzanimljiviji podaci o povoljnom utjecaju boravka u prirodi na ljudsko zdravlje dolaze iz Japana u kome se već 30-tak godina popularizira i masovno prakticira shinrin–yoku, odnosno šumska kupka. Japanska vlada je pojam koji znači boravak i uživanje u šumskom ambijentu, uvela još 1982. g. Tad se počelo s organiziranim mjerama za poticanje zdravog životnog stila i snižavanje razina stresa u društvu koje po broju samoubojstava zauzima treće mjesto u razvijenom svijetu. Za vrijeme boravka u šumi se učesnike potiče da svim osjetilima svjesno opažaju svoj okoliš. Šumske kupke su danas priznat postupak relaksacije i upravljanja stresom. Japan ima 48 uređenih terapijskih šumskih staza, a stalno se uređuju nove sa ciljem da ih se uredi 100.

Dr. Yoshifumi Miyazaki, fiziolog antropolog na Chiba sveučilištu koji se posvetio proučavanju brojnih efekata koje na ljudsko tijelo ima boravak u prirodi, objašnjava: “Tijekom evolucije smo 99,9% našeg vremena proveli u prirodnom okruženju. Naše fiziološke funkcije su još uvijek prilagođene toj situaciji. U svakodnevnom životu osjećaj dobrobiti možemo postići usklađivanjem svog ritma s ritmom okoliša. Ukratko, budući da se čovječanstvo razvilo u prirodi, naša se tijela u njoj najbolje osjećaju, čak i kad naši umovi to ne znaju.”

Dr. Quing Li, imunolog s tokijskog Nippon sveučilišta provodi eksperimente kojima testira utjecaj šumske kupke na raspoloženje, razinu stresa i imunološki sustav. Identificira pojedinačne prirodne komponente na koje ljudski organizam pozitivno reagira. Smatra da osim samog pogleda na prirodu i miris crnogoričnog drveća (ali i ostalih komponenti koje stvaraju mirisni šumski pejsaž) ima značajnu ulogu u povoljnim posljedicama šumskih kupki po zdravlje. Dr. Li učinak šumskih kupki djelomično pripisuje udisanju zraka koji sadrži fitoncide (poput alfa-pinena, beta-pinena i limonena) što dovodi do smanjenja razine hormona stresa u organizmu i indirektno jača sposobnost imunološkog sustava da se odupre infekcijama i da uništava tumorske stanice.

Kao instant varijanta za one koji trebaju brzu pomoć u nemilosrdnim uvjetima modernog urbanog okruženja, predlaže se organiziranje “šume u interijeru”, tj. raspršivanje odabranih kvalitetnih eteričnih ulja u prostoru u kome se boravi.

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply