5
lis
2013

Suvremena ponuda parfema

Prirodni parfemi su još uvijek rijetkost na tržištu. Procjenjuje se da ih je među svim ponuđenim parfemima 8-10%.

Nekada, sve do pred kraj 19. st., se proizvodnja parfema oslanjala samo na sastojke dobivene od prirodnih sirovina. Za dobivanje tih sastojaka je trebalo uložiti mnogo rada i novca, a parfemi su bili skupi i dostupni samo onima dubljeg džepa. Kad se počelo sintetizirati mirisne molekule, razvoj parfimeristike je nezaustavljivo krenuo prema sve većem udjelu sintetskih sastojaka u parfemskim proizvodima. Parfeme je bilo lakše i jeftinije proizvoditi, pa su postali dostupni širokom sloju potrošača. U današnjim komercijalnim parfemima (Michael Edwards, stručnjak za parfeme, autor Fragrances of the World, kaže da ih je 2012.g. lansirano 1330) je tek ponekad, u jedva zamjetnim tragovima, prisutan i neki prirodni sastojak. I tada su oni vrtoglavo skupi.

Stvarnih, proizvodnih razloga za suludo pretjerane cijene komercijalnih parfema zapravo nema. Informacije koje ponekada procure u javnost govore da danas gornja cijena proizvodnje komercijalnih parfema ne prelazi $50 za kilogram. Zatim, procjene stručnjaka i tvrdnje rijetkih insajdera iz parfimerijske branše (koji se ponekad anonimno oglase) kažu da proizvodna cijena tih parfema iznosi svega 2-3% konačne cijene istaknute na policama trgovina! Kvalitetnim nas materijalima časte proizvođači komercijalnih parfema, nema šta… A kad pročitam da tvrtke u industriji mirisa ponekad dodaju 1000% (!) na cijene svojih u startu (pre)jeftinih proizvoda samo zato da bi, citiram: “cijenom udovoljili očekivanjima potrošača i imidžu luksuza” – zastane mi mozak pred takvom izvrnutom logikom i apsurdom do koga smo dospjeli!

S pojavom trenda kreiranja prirodnih parfema se priča o proizvodnji mirisa vraća u vremena kad smo živjeli u čvršćem kontaktu s prirodom. Pasionirani prirodni parfimeri strpljivo skupljaju mirisne materijale iz raznih zakutaka svijeta i kreiraju uglavnom male serije parfema koji stječu sve više poklonika. U toj niši suvremene parfimerstike vlada i korektniji omjer između cijene sastojaka i cijene gotovog proizvoda. Naime, u konačnom zbiru troškova proizvodnje, stavka za sirovine je vrlo visoka, pa kupac za svoj novac dobiva kvalitetniji proizvod.

Iako je paleta koju imaju na raspolaganju prirodni parfimeri izrazito skromnija od palete njihovih kolega/ica iz komercijalne parfimeristike, prirodni parfemi u svojim kvalitetnim kreacijama nimalo ne zaostaju za razvikanim komercijalnim mirisnim hitovima. Dapače, njih krasi rafiniranost, raskošnost i ljepota sasvim različita od mirisnih dojmova koje ostavljaju sveprisutni sintetski parfemi.

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply