1
ožu
2010

Bazna ulja

Za razliku od eteričnih, bazna ulja (ulja nositelji) su masna i nisu hlapiva. U aromaterapiji se koriste kao sredstva za razrjeđivanje eteričnih ulja, potrebna za pripremu mnogih aromaterapijskih pripravaka. Važno je da to budu biljna, a ne mineralna ulja.

Biljna ulja korištena u aromaterapiji proizvode se od istih sirovina kao i ona koja se koriste u pripremi hrane. Međutim, ova korištena u aromaterapiji trebaju biti proizvedena postupkom hladnog tiještenja, bez primjene visokih temperatura i raznih otapala, bez dodavanja ikakvih stabilizatora i aditiva. Izbor takvih ulja je velik, svaka zemljopisna regija ima svoje izvore karakterističnih biljki uljarica iz čijih sjemenki ili orašastih plodova se ona proizvode. Hladno tiještena ulja se proizvode u manjim količinama od ulja dobivenih procesima ekstrakcije korištenim u prehrambenoj industriji i skuplja su od njih.

Ona se međusobno razlikuju po svom sastavu, dostupnosti, viskoznosti i cijenama.

U našem dijelu svijeta najčešće dostupna i korištena bazna ulja su suncokretovo, maslinovo i bademovo. Ostala česta ulja na aromaterapijskoj paleti baznih ulja su: ulje dobiveno iz jezgri marelice, ulje sjemenki grožđa, ulje avokada, jojobe, lješnjaka, makadamije, boražine, pšeničnih klica, noćurka, ploda divlje ruže, sezama itd.

Kvalitetno, svježe i nerafinirano bazno ulje nije jednostavno naći i najbolje ga je nabavljati u trgovinama koje nude kvalitetne aromaterapijske materijale. Osim o ispravnosti samog procesa proizvodnje, kvaliteta baznih ulja ovisi i o mnogim drugim čimbenicima. Izuzetno je važna kvaliteta sirovine od koje se ulje proizvodi, te uvjeti ekstrakcije, skladištenja i transporta.

Stabilnost baznih ulja ovisi o količini, vrsti i uzajamnom omjeru esencijalnih masnih kiselina u njihovom sastavu. Stabilnija su ulja bogata zasićenim masnim kiselinama, a nestabilnija ona s različitim sadržajem nezasićenih masnih kiselina.

Bazna ulja treba čuvati na hladnom i tamnome mjestu, nastojeći da u bocama iznad ulja ima što manje zraka. Kad se radi o aromaterapijskoj praksi, dobra navika je bazna ulja držati u više manjih boca i sljedeću otvarati tek kad je prethodna boca potrošena.

You may also like

Lijepa priča: Riva essenze
Do kompletne destilacije u deset koraka

Leave a Reply