8
ožu
2015

Tamo gdje palme njišu grane

Za stanovnicu našeg podneblja je boravak na krajnjem jugu Kalifornije prepun neuobičajenih dojmova. Naročito zimi, kad se temperaturna razlika penje do 30 Celzijevaca. U njihovu korist!

Ovdje godišnja doba kakva mi poznamo baš i ne postoje. Vremenski se uvjeti svode na dvije mogućnosti: ugodno i vruće. Nebo je uglavnom blistavo plavo, iako oblaci ponekad znadu nanijeti kišu, a vjetar navaljati maglu s oceana. Što je poprilično rijedak prizor.

Klima je pustinjska, pa čim zađe sunce temperatura osjetno pada. Znači, ako izlazite tijekom dana, ali se kanite zadržati vani i poslije zalaska sunca, trebate biti opremljeni po sistemu NNI (ništa-nas-ne-smije-iznenaditi): tijekom dana možete hodati u sandalama, bermudama i majicama bez rukava (uz obavezno pokrivalo za glavu!), ali je za večer bolje da su vam pri ruci sokne, veste i jakne. Da bi vam bilo što udobnije, turistički skroman izbor odjeće mirno možete oblačiti u najnevjerojatnijim kombinacijama. Pravilo što-maštovitije-i-ležernije garantira savršeno uklapanje u okruženje. Toliko o sceni u kojoj sam se obrela…

Pasionirana sam skitnica po prirodi, svijet promatram k’o znatiželjna svraka, znam ponešto o aromaterapiji, omiljena područja su mi prirodna parfimeristika i pripremanje hrane, pa je i moje gledanje na svijet (a time i ovaj “izvještaj”) neminovno uokvireno tim interesima.

Ovdje su biljke koje mi obično uzgajamo u teglama ooogromnih dimenzija: kaktusi, fikusi, božićne zvijezde su – veći od pripadajućih im kuća!

Drveće eukaliptusa, niaulija i ružičastog papra je sveprisutno: u drvoredima, parkovima, na obroncima uz prometnice… Ono sigurno utječe na kvalitet zraka, koji ovo podneblje čini atraktivnim zimskim prebivalištem. Ovdje se lakše diše, pa oni koji mogu birati rado tu provode svoje starije dane.

Drveće manuke je manje, sadi se u vrtovima i parkovima, a postoje i grmolike varijante često formirane u živice. Oko njih se uvijek čuje zuj mnogobrojnih pčela.

Krošnje različitih citrusa prepune plodova su čest prizor na okućnicama. Neki od njih se ne sreću na svakom koraku…

Ekološki osviješteni vlasnici kuća imaju na umu da žive na terenu otetom od pustinje, da se voda za potrebe grada doprema i iz okolnih država gdje njezin nedostatak počinje ugrožavati opstanak farmi, pa tome prilagođavaju izbor biljaka koje njeguju oko svojih domova.
A kaktusi ih nakratko nagrade raskošnim prizorima.

Prosinac 2010.

You may also like

Mirisni vrt u Volčjem Potoku
Botanica2018

Leave a Reply