Mirisni logo Andautonije

04/06/2018

P1110341U okviru manifestacije Proljeće u Andautoniji koja se održava svake godine u Arheološkom parku u Šćitarjevu, posjetitelji se već niz godina mogu upoznati s nekima od mirisa korištenih u starom Rimu i načinom na koji su se u to vrijeme radili parfemi. Ako požele, od tih mirisnih elemenata mogu sami napraviti uljni parfem prema svom ukusu ili dati da im se parfem napravi. U vrijeme starog Rima, naime, još nije bio poznat proces destilacije, pa nije bio dostupan ni alkohol koji je danas najčešće korštena baza parfema.

Lijepo je raditi s mirisima i ljudima koje mirisi zanimaju. Fascinantno je pratiti (a radimo to od 2011. g.) s koliko se pažnje i djeca i odrasli posvećuju tom zadatku.
Potaknuti entuzijazmom posjetitelja od kojih se neki svake godine vraćaju na Dane Andautonije, odlučili smo napraviti uljni parfem koji bi predstavljao Andautoniju, tj. njen mirisni logo! Kreirane su četiri mirisne mješavine i tijekom nekoliko uzastopnih godina je posjetiteljima pri dolasku bilo ponuđeno da ih pomirišu i glasaju za onu koja im se najviše svidjela. Po broju glasova se izrazito istaknula mješavina br. 3 i ona je pretvorena u mirisni logo, te pakirana u bočice s etiketom na kojoj piše Suum cuique placet / Svakome se sviđa njegovo. Ta lijepa poruka tolerancije sjajno odslikava ugodnu atmosferu koja vlada na ovoj manifestaciji u Andautoniji.

Ove godine je mirisni logo bio ponuđen posjetiteljima kao suvenir i po popularnosti i potražnji je uspješno konkurirao kreiranju osobnih parfema!