3
sij
2011

Mirisni ritual

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima se goste koji su bili pozvani na ručak/večeru ili možda samo na kavu, prije odlaska časti vrlo važnim obredom – ponudom mirisa. Posjet se ne smatra završenim ako nije bio ponuđen mirisni užitak.

Moderna kutija s mirisima sadrži nekoliko bočica s parfemima, staklene aplikatore, kutijice s različitim kadovima. Najprije se u krug dodaju bočice s parfemima i gošće aplikatorima nanose parfem. O vrsti parfema ovisi gdje će biti nanesen (vrat, uši, zapešća… ).

Nakon što su sve gošće imale priliku upotrijebiti parfeme, iznosi se kadionik s mješavinom kadova položenih preko žeravice. Kad dim postane dovoljno gust domaćica ga dodaje gošći s desne strane i kadionik obilazi krug. Gošće stavljaju kadionik pod svoje velove da bi namirisale lice i kosu, te puštaju da mirisni dim prožme njihovu odjeću. Kad kadionik završi krug, posjet je gotov i gošće se opraštaju i odlaze.

Pri dolasku su gošće stigle namirisane svojim najboljim parfemima da bi tako izrazile poštovanje prema domaćici. Iz njezine kuće odlaze promijenjenog mirisnog profila, namirisane najboljim mirisima iz zbirke svoje domaćice, čime je ona pokazala svoje poštovanje prema njima. Satima nakon posjeta će gošće biti okružene oblačićem mirisa koji će poticati komentare. Poznanice/i će se raspitivati gdje su bile kad tako fino miriše. Što su finiji mirisi kojima je domaćica počastila svoje gošće, to je njezin ugled i društveni prestiž veći.

Budući da žene i muškarci obično dolaze u goste i jedu odvojeno, ritual zajedničkog užitka u mirisima će, najčešće u obliku kadova, svojim gostima ponuditi i domaćin.

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ljudi mogu uspješno pratiti mirisni trag

Leave a Reply