11
lis
2017

Priprema za napredni tečaj prirodne parfimeristike

U 12+ godina otkako se bavim edukacijom o kreiranju prirodnih parfema, Tečaj kreiranja parfema 1 je, procjenjujem, završilo osamdesetak osoba iz našeg podneblja. (Nisam na vrijeme počela voditi evidenciju, pa nemam precizan broj.) Kreiranje parfema općenito, a prirodnih naročito, je složena, zahtjevna, dugotrajna i nimalo jeftina rabota. Rijetka je prilika da se skupi grupa osoba koje nakon završenog prvog tečaja i iskustva u kreiranju parfema žele i mogu nastaviti s edukacijom. Takva se prilika stvorila jesenas, kad se u Ljubljani u 11. i 12. mjesecu planira održati nastavak tečaja o kreiranju prirodnih parfema.

Zbog toga želim malo podrobnije opisati svoja iskustva u formiranju palete za napredni tečaj i materijale koji su u nju ušli.

Potrošila sam nekoliko godina (o financijskom aspektu, mukama s dopremom i ostalim nevoljama „tehničke“ prirode ne bih ovom prilikom) slažući i „preštrikavajući“ radnu paletu tako da njen sadržaj zadovolji prilično složenu mrežu kriterija. Trebala sam u njoj mirisno što zanimljivije materijale koji pokrivaju što više mirisnih grupa, te predstavljaju različite vrste prirodnih materijala dostupnih na tržištu (eterična ulja, apsolute, rezinoide, kodestilate/koekstrakte, CO2 ekstrakte, mirisne voskove itd.). Nimalo jednostavan zadatak, jer je tržište prirodnih mirisnih materijala vrlo nestabilno. Ono ovisi, između ostalog, o lokalnim klimatskim uvjetima na mjestima proizvodnje sirovina koji povremeno uzrokuju nepredvidiva zakazivanja uroda, o deforestaciji na nekim dijelovima planeta i o političkim nestabilnostima (ponegdje i ratovima). Dovodi to do dramatičnih skokova cijena ili do potpunog prekida u dostupnosti nekih materijala.

Da stvar bude mukotrpnija, smatrala sam da trebam prije konačnog izbora svakog materijala, potencijalnog kandidata za uvrštenje u paletu, pomirisati barem 2-3 uzorka raznih dobavljača, kako bih se odlučila za onaj koji mi je mirisom najatraktivniji. Nadajući se pritom da dobavljač za koga se odlučim neće do trenutka moje narudžbe promijeniti proizvođača od koga kupuje materijal, da će geoklimatski uvjeti na mjestu rasta biljne sirovine biti stabilni i neće previše promijeniti uvjete njezina rasta, pa će miris ostati koliko-toliko vjeran dojmu zbog kojeg sam odabrala upravo taj materijal tog dobavljača… itd. Vrlo nesiguran teren i, zapravo, nemogući uvjeti za donošenje informiranih odluka.

Nakon puno peripetija i neizvjesnosti s dobavljanjem, puno šnjofanja, procjenjivanja, kolebanja i konzultiranja s osobama koje razumiju takve dileme, odabrana paleta izgleda ovako:

·       CO2sjemena ambrette, Abelmoschus moschatus
·       apsolut bušina, Cistus ladaniferus
·       eterično ulje crvene naranče, Citrus sinensis
·       eterično ulje davane, Artemisia pallens
·       eterično ulje guaiacwooda, Bulnesia sarmienti
·       apsolut hrastovog lišaja, Evernia prunastri
·       apsolut jasmina sambac, Jasminum sambac
·       apsolut jele, Abies balsamea
·       apsolut kakaa, Theobroma cacao
·       eterično ulje kapske kamilice, Eriocephalus punctulatus
·       eterično ulje kardamoma, Elettaria cardamomum
·       eterično ulje korijandra, Coriandrum sativum
·       apsolut lavande, Lavandula angustifolia
·       apsolut lista ljubičice, Viola odorata
·       eterično ulje sjemena mrkve, Daucus carota
·       apsolut osmantusa, Osmanthus fragrans
·       apsolut ruže, Rosa damascena, R. centifolia
·       eterično ulje ružičasog papra, Schinus molle
·       apsolut smilja, Helichrysum italicum
·       koekstrakt apsoluta tamjan/cedar, Boswelia carteri/Juniperus virginiana

 

Želim ilustrirati raznolikost i zanimljivost materijala, pa ću prokomentirati neke od njih.

  • Pojam dragocjenosti na uobičajenoj aromaterapijskoj/prirodno parfimerističkoj skali najčešće predstavlja apsolut ruže. Priznajem, cijena mu je paprena! No vjerojatno će biti iznenađenje činjenica da u ovoj paleti postoji i dvostruko skuplji materijal: CO2 sjemena biljke Abelmoschus moschatus!! U prirodnoj parfimeristici je poznat i korišten kao zamjena za danas zabranjeni mošus. Prirodni mošus se, naime, dobivao iz testisa mošusnog jelena koji je ubijan i doveden na rub nestanka zbog velike potražnje za tim materijalom. Kako se u prirodnoj parfimeristici ne koriste materijali za čije je dobivanje potrebno ubijati i/ili mučiti životinje, potražnja za materijalom tog mirisnog profila je ogromna. CO2 sjemena ambrette ima bogat miris, orašasto-mošusno-cvjetni, topao, mekan, senzualan i sofisticiran (ne, ta dva pojma se, kao što znadu svi pravi šmekeri/ice, nikako ne isključuju!), izuzetno trajan. Odličan je fiksativ.
  • Apsolut jele je na sobnoj temperaturi kruta, smolasta, izluđujuće ljepljiva masa. Potrebno je mnogo strpljenja i preciznosti da se taj mirisni materijal privede upotrebnoj formi. Miris je očaravajuć i vrijedan svih muka koje vam je zadao u obradi. Svjež je, dubok, bogat, balzamično-drvenast, zelen sa slatkastim primjesama suhog voća. Ukomponirate li ga u parfem, u njegovoj će pozadini tinjati dojam toplog, opojno mirisnog ognja.
  • Kakao apsolut miriše poput tamne, tople čokolade! Miris je trajan, služi kao fiksativ. I ovaj će vas apsolut neviđeno namučiti dok njegovu tamno smeđu, ljepljivu masu uspijete otopiti u alkoholu, profiltrirati i dovesti u stanje upotrebljivosti.
  • Eterično ulje kapske kamilice je od trenutka kad sam ga nabavila do vremena kad ovo pišem nestalo s lista većine svjetskih distributera! Oni koji ga još nude su cijene podigli za više od 100%, a jedan distributer objašnjava da je uspio nabaviti samo 200 ml ulja, pa moli potencijalne kupce da ne naručuju više od 5 ml, kako bi što više onih koji čekaju u redu za kupovinu mogli dobiti svoju bočicu. Biljka samoniklo raste u Južnoj Africi. Nisam nigdje uspjela naći obrazloženje što je dovelo do te situacije. Miris ulja je krajnje dopadljiv: lepršav, slatko-voćni, no istovremeno i svjež, zelen, može biti i malo paprenast.
  • Apsolut lavande je što bi ovdašnji svijet rekao – nekaj čist druzgega!!! Svi aromaterapeuti poznaju miris eteričnog ulja lavande, no kad im ponudim da naslijepo (tj. da ne vide etiketu bočice ili da im ne kažem što je na bloteru) pomirišu apsolut lavande, izuzetno rijetko netko prepozna koja je biljka izvor mirisa. Miris apsoluta je dublji, kompleksniji i cvjetniji od mirisa eteričnog ulja. Svjež je, mekan, cvjetno-herbalan i medno-kumarinski, s delikatnim drveno smolastim podtonom i mirisom sijena i drveta u pozadni.
  • Po dragocjenosti apsolut osmantusa stoji rame uz rame s apsolutom ruže. Miris je bajkovit! Luca Turin, dr. biofizike, moj omiljeni autor tekstova o parfemima i ostalim mirisnim temama, kaže da je miris osmantusa morao kreirati sam Gospod dok je studirao organsku kemiju! Bilo bi bogohulno da moja malenkost pokuša dodati i jedno jedino slovce takvom spektakularnom opisu…
  • Koekstrakt apsoluta tamjana i virdžinijskog cedra je savršeno izbalansirana mješavina tih materijala: balzamično, smolasto bogatstvo tamjana u kombinaciji s dubokim, suhim, plemenito drvenastim notama cedra tvore vrlo sofisticiran buke arhaičnog mirisa i dobrog intenziteta/trajnosti.

S 21 materijalom obrađenim u prvom tečaju paleta je narasla do brojke od 41 mirisnog elementa. Solidan izbor i velik izazov za kreatore.

Što da još kažem? Bilo je jako zanimljivo pripremati se za ovaj nivo edukacije, nadam se da će učesnice/i uživati u radu i uvjerena sam da su na pomolu spektakularni prirodni parfemi.
Prilika da se to provjeri će biti na nadolazećoj izložbi prirodnih parfema u Ljubljani u proljeće sljedeće godine.

You may also like

Natural Perfumery Retreat in Slovenia
Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!

Leave a Reply