6
kol
2018

Tihi šarm uljnih parfema

Moja gošća Urška Orešnik iz firme Herba Slovenica je kreatorica prve linije prirodnih uljnih parfema s eko certifikatom u Sloveniji.

Urška je završena polaznica mog programa edukacije o kreiranju prirodnih parfema koju u Sloveniji organizira Šola aromaterapije.
Sa svojim alkoholnim parfemom je sudjelovala na Prvoj izložbi prirodnih parfema koja je ovog proljeća održana u Ljubljani. Ta izložba krajem ovog mjeseca putuje u Brighton gdje će pod nazivom Fragrant seal/Mirisni pečat na konferenciji Botanica2018 biti dio svečanog otvaranja!

Urška je kreirala četiri uljna parfema za koje kaže da svaki ima svoju priču, pa ću joj prepustiti riječ:

«Jednorogovi snovi su vrlo duhovan, meditativan parfem temeljen na eteričnim uljima tamjana i muškatne kadulje, a dopunila sam ga gorkasto-slatkom kombinacijom petitgraina i howooda. To je miris potpune harmonije i mira, duboke opuštenosti i smirenosti. Namijenjen je svim sanjalicama, tragačima i onima koji vjeruju u jednoroge, naravno.

Sunce tijekom kišnog dana je miris koji donosi osmjeh na lice. Provjereno. Kad sam počela prodavati parfeme i kad bi došao netko zabrinut ili tužan, ponudila sam toj osobi da proba baš ovaj parfem – i na lice bi im se prišuljao osmijeh. Našem najpopularnijem parfemu slatkoću daje benzoin u donjoj noti, a razvedravaju ga citrusni srednji i gornji tonovi: Litsea citrata i slatka naranča. To je miris za sve one koji žude za lakoćom i nježnim dodirom sunčevih zraka.

Ples sedam velova je senzualan miris s kojim sam se otputila na Bliski istok. U njemu plešu zavodnički pačuli i opojni tamjan, gibanje ženskih bokova dočaravaju howood i zavodljivi geranij. Ovaj mistični miris će vas povesti u svijet priča iz tisuću i jedne noći. Nježan pozdrav s Orijenta. Namijenjen onima koji žele rasplesano i radosno srce i žude za putenošću.

Budući da nisam mogla zaobići kreiranje meni omiljenog mirisa šume, nastao je Šumski čovjek. Taj miris šume poslije kiše dok se po njoj provlače maglice i prepliće miris iglica i vlažnog, humusnog tla. Glavni mirisni pečat ovoj kreaciji daje ulje atlaskog cedra na podlozi pačulija i tamjana. Za sve divlje šumske ljude i šumske vile razvijorene kose.

Vrlo je zanimljivo promatrati reakcije ljudi dok isprobavaju mirise. Najpopularnije između ove četiri kreacije su Sunce tijekom kišnog dana i Ples sedam velova.
Za ovu liniju parfema se najviše zanimaju oni kojima su sintetski mirisi predominantni, pa ih ne mogu podnijeti. Mnogo je osoba kojima se na prvi udah miris uljnih parfema učini presnažan, ali kad ga nanesu na kožu i on se razvije, iznenadi ih njihova blaga i šarmantna priroda.

Želim još reći da su u planu i alkoholne kreacije, koje su u fazi testiranja prikupile nešto dobrih komentara.

Kako kreiranju parfema i priliči, naprijed idemo polako i s radošću.”

A meni preostaje samo poželjeti da i mi u Hrvatskoj uskoro dočekamo da se na tržištu pojave prirodni parfemi s eko certifikatom.

You may also like

Natural Perfumery Retreat in Slovenia
Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!