9
pro
2009

Sezonski poremećaj raspoloženja

U ovom razdoblju kratkih dana i dugih noći dojam strmoglavljivanja u sve veći mrak ponekad dovodi do osjećaja potištenosti, bezvoljnosti i depresivnosti. Nedostatak sunčeve svjetlosti može uzrokovati smetnju koja se zove sezonski poremećaj raspoloženja, odnosno zimska depresija. Što dalje od ekvatora, to veći postotak stanovništva ima neku od smetnji koje taj poremećaj obuhvaća.

A «koktel» simptoma je dug i impresivan: pospanost, bezvoljnost, depresivnost, kronični umor, poteškoće s koncentracijom, povećan apetit i dobivanje na težini, tendencija povlačenju iz društva, smanjen libido… Zvuči li vam nešto od nabrojenog poznato?

Zbog višeslojnog djelovanja eteričnih ulja na organizam aromaterapija «ima što reći» kad se raspravlja o olakšavanju većine nabrojenih simptoma. Ako vam to već nije ustaljena praksa, ovo bi mogao biti pravi trenutak za uključivanje izabranih eteričnih ulja u svakodnevni režim.

Možete to učiniti na nekoliko načina:

  • raspršujte ih u prostoru u kome boravite koristeći sprejeve, mirisne svjetiljke i/ili difuzere
  • nakapajte nekoliko kapi u paket papirnatih maramica koji nosite sa sobom
  • koristite ih u kupkama, u preparatima za njegu lica i tijela
  • primijenite ih u sredstvima kojima održavate higijenu u kući
  • napravite mješavinu koju ćete nositi kao parfem
  • počastite se aromaterapijskom masažom

Ako već imate iskustva s eteričnim uljima birajte ona koja kod vas pobuđuju dobro raspoloženje.

Ako, pak, trebate neku sugestiju, evo podataka o nekoliko ulja koja bi mogla biti od koristi.

Bergamot
Eterično ulje bergamota je zbog svog delikatnog, kompleksnog, osvježavajućeg i umirujućeg mirisa vjerojatno najpopularnije citrusno ulje. Ublažava stanja stresa, napetost, tjeskobu, depresiju, ljutnju i frustraciju.

Napomena 1: Ulja slatke naranče, mandarine i ostalih citrusa također izvrsno funkcioniraju u takvim mješavinama.

Napomena 2: Za korištenje ulja bergamota u preparatima koje kanite nanositi na kožu koristite FCF varijantu (tj. ulje iz kojeg su otklonjeni furanokumarini.)

Geranij
Ovo ulje djeluje smirujuće na središnji živčani sustav. Može biti od pomoći kod depresije, čestih promjena raspoloženja, tjeskobe, uznemirenosti, sezonskog umora. Vrlo je primjenjivo ulje širokog spektra djelovanja.

Lavanda
Ulje lavande je aromaterapijski svelijek. Pri izradi mješavina za olakšavanje simptoma zimske depresije treba računati na to da djeluje blago uspavljujuće, te da uravnotežuje psihu i emocije.

Muškatna kadulja
Ovo ulje djeluje relaksirajuće, osvježavajuće, protustresno, potiče vitalnost organizma i senzualnost, uravnotežuje emocije.

Bijeli bor
Eterično ulje bijelog bora se koristi kod nervne iscrpljenosti, depresije i emocionalne nestabilnosti. Izvrsno je za dezinfekciju i dezodoriranje zraka u zatvorenim prostorima.

Limunska trava
Ulje limunske trave djeluje protudepresivno, osvježavajuće, dezodorirajuće. Pomaže kod umora, mrzovolje, razdražljivosti, potiče fokusiranost i koncentraciju.

Napravite mješavinu za koju mislite da bi bila najbolji odgovor na vaše smetnje.

Moja omiljena mješavina za rastjerivanje mrakova izgleda ovako:

  • slatka naranča           4 kapi
  • muškatna kadulja         2 kapi
  • bijeli bor               2 kapi
  • lavanda                  1 kap

 

 

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply