19
pro
2016

Zašto zlato, tamjan i mira?

Božićni običaj darivanja se može pratiti unatrag kroz povijest sve do priče o Isusovu rođenju. Biblija bilježi da su mudraci djetetu Isusu kao darove donijeli zlato, tamjan i miru.

Od početaka kršćanstva do danas teolozi, znanstvenici svih profila, te ostali autori koji se osjećaju pozvanima dati toj temi svoj doprinos, vole razglabati o tom događaju iz najrazličitijih aspekata. Pa se tako često raspravlja i o izboru darova. Zašto baš zlato, tamjan i mira?

Poklanjanje zlata je svima razumljivo zbog vrijednosti koju je ta kovina sačuvala do dana današnjeg, a i zbog toga što ono evidentno simbolizira Isusov božanski i kraljevski status. No razlozi zbog kojih su mudraci darivali Isusa tamjanom i mirom nam danas mogu biti manje jasni.

Tamjan i mira za zdravlje obitelji
Da su u ta davna vremena to bili standardni pokloni velike simboličke i materijalne vrijednosti svjedoče i stari zapisi drugih civilizacija. U njima se spominje povijesno razdoblje kad su stvrdnute kapi tamjanove smole, nazivane i “tamjanove suze”, služile kao platežno sredstvo. Dakle, birajući među dostupnim dragocjenostima, mudraci su sasvim primjereno tamjanom naglasili Isusovu ulogu utemeljitelja religije, a mirom predskazali njegovu smrt.

A i praktično gledano, mudraci su prije dva tisućljeća pronašli idealne poklone za tek rođeno dijete: tamjan i miru za zdravlje obitelji (znanstvenici smatraju da je autorima Evanđelja po Mateju bilo poznato terapijsko djelovanje tih smola), a zlato za njezinu dobrobit. Ne bi li se i danas takvi pokloni smatrali apsolutno dobrodošlima?

Blagotvorna svojstva eteričnih ulja
Razmotrimo aromaterapijska svojstva eteričih ulja tamjana i mire koja se dobivaju destilacijom smola.

Eterično ulje tamjana se koristi za zaštitu i njegu kože, njime se tretiraju upaljeni i bolni zglobovi, tegobe dišnog sustava, potiču oslabljene obrambene funkcije organizma, olakšavaju stanja tjeskobe, napetosti i stresa, ublažava stanje depresije.

Miris tog arhetipskog kada može podići raspoloženje i poboljšati kognitivne funkcije.

A eterično ulje mire se koristi kao antiseptik, ekspektorans i analgetik.

Za analgetsko svojstvo mire se znalo u vrijeme Isusovog križnog puta. Zabilježeno je da mu je prije razapinjanja za ublažavanje bolova ponuđeno vino pomiješano s mirom.

Blagdane oplemenite mirisima tamjana i mire
Eterično ulje mire na kožu djeluje regenerativno, potiče zarastanje rana, njeguje usnu šupljinu, služi za ublažavanje tegoba dišnog i urogenitalnog sustava.
Pročišćava i dezodorira zrak u prostoru u kome je raspršeno.

Nije li zbog svih ovih terapijskih svojstava njihova pozicija u rangu zlata definitivno opravdana?

I vjernicima i onima koji to nisu, predstojeći blagdani trebaju biti vrijeme radosti, opuštanja, poneke reminiscencije, te ugodnog druženja sa svima bližnjima bez iznimke.

Blagdanski ugođaj možete oplemeniti mirisima tamjana i mire. Uživajte!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply