5
sij
2010

Kako kupovati eterična ulja

Da biste pri kupovini eteričnih ulja imali neke smjernice pročitajte savjete koji slijede, pa odlučite što od predloženog zadovoljava vašu potrebu za informiranošću o toj temi:

1. Ne kupujte ulja na mjestima gdje se prodaju sva po istoj cijeni.

Zbog različite dostupnosti i vrste sirovina, te količine rada potrebne za proizvodnju pojedinog eteričnog ulja, razlike u cijenama su opravdane i mogu biti vrlo, vrlo velike.

 1. Ne kupujte eterična ulja pakirana u plastične ili prozirne staklene bočice.

Mnogobrojne komponente eteričnih ulja mogu ulaziti u kemijske reakcije s plastičnim materijalima ambalaže, pa molekule razložene plastike mogu onečistiti eterično ulje.
Eterična ulja se pravilno pakiraju u tamne staklene bočice, jer se takvim pakiranjem izbjegava da uslijed djelovanja svjetlosti u uljima dođe do neželjenih kemijskih reakcija.

 1. Pronađite trgovinu sa širokom paletom ponuđenih ulja i educiranim i susretljivim osobljem.

Danas postoji mnogo trgovina koje nude aromaterapijski materijal, pa je moguće birati i pronaći «svog» distributera eteričnih ulja. Optimalno rješenje je nabavljati eterična ulja u trgovini koja nudi široku paletu eteričnih ulja nekoliko proizvođača i ima kompetentno, aromaterapijski obrazovano osoblje. Na takvom ćete mjestu najlakše izabrati ulja koja odgovaraju vašim potrebama, mogućnostima i planiranim načinima primjene eteričnih ulja.

 1. Eterična ulja kupujte na mjestima gdje vam je na raspolaganju paleta s testerima svih ponuđenih ulja.

Tako ćete imati mogućnost na etiketi potražiti informacije o svakom ulju, pomirisati ulja i razmisliti o izboru.

Pažljivo pregledajte paletu! Provjerite nema li u njoj “eteričnih” ulja kao što su jagoda, kokos ili zelena jabuka. Naime, takva eterična ulja ne postoje! To su mirisna ulja i svaki će korektan distributer jasno istaknuti i razdijeliti na svojoj paleti takva ulja (ako ih već nudi) od eteričnih ulja. Ako su mirisna ulja na paleti pomiješana s eteričnima, to baš nije neka preporuka o znanju i/ili namjerama dotičnog distributera, pa ne možete biti sigurni što se u ponuđenim bočicama nalazi. U takvom je slučaju bolje potražiti trgovinu s kvalitetnijom ponudom i korektnim pristupom!

 1. Naučite čitati etikete na bočicama.

Ne dozvolite da vas očaraju lijepe, šarene etikete na kojima nema mjesta za važne podatke o uljima koja se u bočicama nalaze!

Etikete odgovornih distributera nude sve potrebne podatke koje trebate znati o nekom ulju. Dakle, na «pristojnoj» etiketi će biti napisano:

 • naziv biljke od koje je dobiveno eterično ulje (npr. ružmarin)
 • latinsko ime biljke (npr. Rosmarinus officinalis)
 • kemotip, ako postoji (npr. Rosmarinus officinalis, kt. kamfor)
 • način ekstrakcije (npr. destilacija vodenom parom)
 • dio biljke iz koga je ulje dobiveno (npr. nadzemni dio biljke)
 • način uzgoja (npr. konvencionalni uzgoj, organski uzgoj itd.)
 • rok važenja (npr. upotrijebiti do 10./2016.)
 • zemlja porijekla (npr. Hrvatska)
 • lot broj (serijski broj koji označava kotao i dokumente s rezultatima analize dotičnog ulja)
 • kontakt proizvođača koji nudi proizvod
 • količina ulja koje se nalazi u bočici (npr. 10 mL)
 1. Pri prvim kupovinama eteričnih ulja nastojte ne nakupovati mnogo ulja odjednom.

Eterična ulja vrijedi upoznavati pojedinačno i detaljno. Kupivši više ulja odjednom, smanjujete vjerojatnost da ćete stići pažljivo proučiti svojstva i djelovanja svakog od njih.

 

 

You may also like

Avantura s pačulcima
Lijepa priča: Riva essenze

Leave a Reply