12
ožu
2010

Kako kupovati i čuvati hidrolate

Hidrolati su specifičan aromaterapijski materijal i teže ih je  pronaći nego eterična ulja. Pri kupovini svakako treba provjeriti:

 1. Radi li se doista o hidrolatu (dobivenom tijekom procesa parne destilacije biljnog materijala) ili je to samo voda kojoj je dodano nekoliko kapi eteričnog ulja ili (još gore!) nekakav sintetski miris?
 2. Kako dobavljač čuva hidrolate?  Hidrolate treba držati na hladnom, u steriliziranim tamnim bocama.
 3. Ako dobavljač nakon nabavljanja hidrolate prelijeva u drugu ambalažu i priprema za daljnju prodaju, važno je da se striktno pridržava uputa o steriliziranju kompletne opreme korištene u tom procesu. Raspitajte se kako to radi dobavljač s kojim razgovarate o hidrolatima.
 4. Koliko je hidrolat star? Kad je destiliran i kad mu ističe rok valjanosti?
 5. Detalje o procesu destilacije: Kakvim je načinom uzgojena biljna sirovina? Tijekom koje faze destilacije je hidrolat skupljen? Koja količina po kotlu?
 6. Koriste li proizvođač i/ili distributer neka sredstva za konzerviranje hidrolata (etilni alkohol, ekstrakt sjemenki grejpa ili sintetske kemikalije)? Važno je nabaviti hidrolate bez dodanih konzervansa!
 7. Provjerite da li je moguće isprobati uzorke hidrolata.
 8. Čitajte etikete! Na njima se trebaju nalaziti svi važni podaci o hidrolatu, a svakako mora biti istaknut podatak o roku trajanja.

Kad ste napokon nabavili hidrolat dobro je poduzeti korake koji će ga što dulje održati u dobrom stanju.

 1. Provjerite svoju kupovinu. Da pri tom postupku ne biste kontaminirali hidrolat, najprije dobro operite ruke. Zatim ulijte malo hidrolata u staklenu čašu.
 2. Dobro pogledajte hidrolat. Hidrolati se mogu razlikovati po boji, ali trebaju biti bistri, u njima se ne smiju nalaziti grudice ili trake gušćeg materijala. Zamućenost hidrolata i kojekakvi «plivajući objekti» su znak da je hidrolat «procvjetao» tj. da je došlo do onečišćenja bakterijama.
 3. Pomirišite hidrolat. (Ne očekujte da miris nalikuje mirisu eteričnog ulja prilikom čije destilacije je proizveden.) Ako je miris neugodan, užegao, hidrolat nije za upotrebu. Trebali biste ga moći vratiti na mjestu gdje ste ga kupili. Pokušajate također prepoznati nije li hidrolatu dodan alkohol.
 4. Ako je hidrolat prošao provjeru, a kupili ste ga u plastičnoj bočici, prepakirajte ga u bočicu od tamnog stakla koju ste prethodno sterilizirali alkoholom i pustili da se potpuno osuši.
 5. Upute o čuvanju hidrolata najčešće govore da ih treba čuvati u hladnjaku. To ne mora uvijek biti izvedivo, pa će čuvanje u nekom suhom, hladnom i tamnom prostoru (ostavi, podrumu) u kome temperatura pretjerano ne varira biti sasvim uspješno.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

You may also like

Lijepa priča: Riva essenze
Do kompletne destilacije u deset koraka

Leave a Reply