16
pro
2009

Japan: Mirisno animiranje prostora

U Japanu se mogućnosti mirisnog animiranja prostora proučavaju još od ranih 70-tih godina 20. st. Nimalo ne čudi što su ta istraživanja pokrenuta u kulturi u kojoj postoji Kodo ceremonija, rafinirana tradicija uživanja u mirisima.

Japanske građevinske firme kod gradnje poslovnih zgrada surađuju s kompanijom koja proizvodi mirisne matarijale. Angažiranjem informatičkih stručnjaka dobivaju programe za upravljanje klimatizacijskim sustavima pomoću kojih je moguće vrlo precizno upravljati mirisnom animacijom pojedinih prostorija ovisno o dobu dana, namjeni prostorije (zaposlenici/klijenti), muško-ženskom omjeru osoblja, specifičnim mirisnim preferencijama i sl.

Planovi mirisnog animiranja prostora su utemeljeni na rezultatima istraživanja valova mozga koja je proveo dr. Torii-ja s Toho univerziteta. Naime, ti su rezultati pokazali koja eterična ulja djeluju stimulirajuće, koja poboljšavaju koncentraciju i pozornost, a koja potpomažu relaksaciju, smanjuju tjeskobu stres i sl., pa se ta znanja koriste za poticanje kreativnosti, fokusiranosti i spremnosti na suradnju, stvaranje osjećaja dobrobiti i smirenosti ili kreiranje relaksirajuće atmosfere za vrijeme odmora za ručak itd.

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply