Miami u bočici

24/09/2014

orange on sandParfimer Rene Morgenthaler, suosnivač tvrtke Smart Fragrances je kreator mirisa koji predstavlja duh Miamija, čuvene turističke destinacije i najkozmopolitskijeg grada u Floridi. Kreator priča da mu je trebalo 6 mjeseci i 30-tak pokušaja da bi postigao zadovoljavajući mirisni dojam: “Miami je mješavina atraktivnih mirisa: jasmina, vrelog pijeska, kave, slanog zraka, kubanskih cigara, drveća naranči. To je nevjeronatno senzualna paleta sastojaka, koja pršti radošću.”

Miris Miamija je svjež, nonšalantan i lepršavo lagan, protkan jasminom, lavandom, začinima i citrusima i vjerno oslikava svjež gradski zrak zasićen mirisom sveprisutnog citrusnog drveća.

Iako je naručen i kreiran da bude luksuzni ambijentalni miris, Miami se istrgnuo iz planirane sheme kad su ga gosti, a zatim i stanovnici grada počeli koristiti kao parfem.

U tropskim klimatskim uvjetima koji tamo vladaju vrućina i vlaga dovode do pojačanog isparavanja, pa to diktira drugačije nošenje parfema. Budući da svatko tko nosi parfem doslovno hoda u mirisnom oblaku, uputnije je izbjegavati teške mirise i malo prikočiti s korištenim količinama. Popularnost parfema svjedoči da su njegova lepršavost, lakoća i dojam svježine pravi odgovor na te uvjete.

Vrijedi spomena i podatak da nošenje parfema u Miamiju nije pretežno “ženska” stvar. Direktorica tamošnje Sephore opisuje Miami kao “jedno od najbrže rastućih tržišta muških parfema u Sjedinjenim Državama”.