Miris kao nacionalni simbol

07/06/2013

U nastojanju da doprinesu prepoznatljivosti svoje države Litavci su, 2009. g. prilikom proslave 1000. godišnjice, odlučili uobičajenim nacionalnim simbolima poput zastave i himne dodati i olfaktorni simbol.

Zaključili su da taj miris treba podsjećati na oganj, mahovinu i samoniklo litavsko bilje. Lietuvos kvapas (Miris Litve)  je prema litavskoj narudžbi i olfaktornim sugestijama proizveden u Grasse-u u Francuskoj. Kreatori su trebali proizvesti miris koji, prema riječima njegovog promotora Mindaugasa Stongvilasa, “podsjeća na naše drevne paganske rituale”.

Na primjedbe da većinu sastava sačinjavaju materijali koji nisu litavskog porijekla, Stongvilas kaže da su se u projektu mirisnog predstavljanja svoje domovine rukovodili emotivnim i simboličkim vrijednostima. Primjerice, sandal se povezuje s Indijom i indoevropskom grupom jezika u koje spada i litavski jezik. Cedar simbolizira postojanost, a mošus predstavlja povjerenje, karakteristike koje su uvijek bile svojstvene litavskom narodu.

Ideja je imala odjeka. Ministarstvo vanjskih poslova u Vilniusu je poslalo uzorke parfema svim ambasadama, a nisu zaboravili ni svoje vojnike u Afganistanu. Miris se može kupiti u hotelima i aerodromima, a goste i putnike pri ulasku u holove i sobe kao ugodno iznenađenje dočekuje dašak Mirisa Litve raspršen u zraku.