14
ruj
2014

Pojest ću te!

Rezultati zajedničkog istraživanja montrealskih i drezdenskih znanstvenika pokazuju da u mozgovima žena koje su nedavno rodile miris novorođenčadi aktivira područja koja utječu na osjećaj zadovoljstva. Navala dopamina može biti toliko snažna, da je iskustvo nalik osjećaju ovisnika u trenutku zadovoljavanja potrebe za drogom ili osjećaja izgladnjele osobe koja je konačno došla do hrane.

Nije sasvim jasno uzrokuju li takvu reakciju hormonalne promjene koje se događaju tijekom poroda, ali je osjećaj zadovoljstva rodilja bio evidentno jači od onoga kod žena koje nikad nisu rodile.

Znanstvenici smatraju da je miris novorođenih beba moguće tumačiti kao “pažljivo složenu mješavinu za biološku manipulaciju, koja se razvila da bi potaknula majčinu povezanost s djetetom”. Dakle, osjećaji doslovno struje zrakom.

Autori istraživanja skreću pozornost da i uobičajeno obraćanje bebama frazom: “Pojest ću te!” predstavlja verbalizaciju tog snažnog osjećaja zadovoljstva.

Muškarci nisu bili objekti eksperimenta, pa nije poznato može li miris beba aktivirati njihova područja mozga odgovorna za osjećaj zadovoljstva.

 

 

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Ružmarin za prisjećanje

Leave a Reply