13
velj
2013

Prvi svjetski mirisni labirint

Vesele žene vindzorske, predstava koja je ove sezone na repertoaru Kraljevskog šekspirijanskog kazališta u Stradfordu je popraćena zanimljivom instalacijom inspiriranom tim Shakespeareovim djelom.

Umjetnici Sam Bompas i Harry Parr, poznati po kombiniranju svojih kulinarskih vještina s raznim područjima umjetnosti, su u zgradi kazališta instalirali prvi svjetski mirisni labirint. Ideja je bila tim labirintom preslikati teme ljubavi, prijevare i zabune koje obrađuje ova poznata Shakespeareova komedija.

Labirint ima stijene od ogledala, a projektiran je tako da obmane, opčini i zbuni, te posluži kao fizička metafora kazališne igre. Ono što labirintu daje posebnu dimenziju je miris ambijentalnog afrodizijaka koji je raspršen u prostoru. Posjetitelji, vođeni svojim osjetom njuha, trebaju namirisati put do cilja, tj. do izvora mirisa. Kad nakon lutanja, sudaranja s ogledalima i pogrešnih skretanja konačno pronađu put do centra labirinta, tamo ih čeka posuda iz koje se isparava miris kreiran specijalno za ovu izložbu. “Ljubavna mješavina” se sastoji od prirodnih mirisnih materijala i spojeva koji djeluju kao afrodizijaci.

Za one koje zanimaju detalji o mješavini: receptura istaknuta na zidu labirinta kao sastojke navodi mirise divlje trešnje, sušenih smokava, borovice, hrasta, dimljenog mesa divljači, bobičastog voća, te yohimbin i phenylethylamin.

You may also like

Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!
Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema

Leave a Reply