12
velj
2012

O doživljaju mirisa i poklanjanju parfema

Doživljaj mirisa, a time i mirisne preferencije su krajnje subjektivni. Način na koji neka osoba prepoznaje, analizira i klasificira mirise je potpuno različit od načina na koji to radi bilo tko drugi.

Za tu činjenicu postoji mnogo objašnjenja. Jedno od njih je biološki utemeljeno i kaže da među nama postoje razlike u građi organa osjeta njuha, tj. da svaka osoba posjeduje ili ne receptore za pojedine mirisne molekule, pa to rezultira specifičnim, krajnje iznijansiranim mirisnim doživljajem svijeta oko nas. Zatim je tu iskustveno objašnjenje koje konstatira da svatko od nas ima drugačiju povijest izlaganja mirisima, tj. da nas je, kad se i o doživljaju mirisa radi, životno iskustvo različito oblikovalo. Pa objašnjenje iza kojeg stoji naš kulturološki krug, tj. činjenica da je u različitim kulturama različite mirise prihvaćeno smatrati privlačnima, svetima, senzualnima itd. Osim toga, na naš doživljaj mirisa neminovno utječu i stil i uvjeti života.

Zbog svega navedenog je pokušaj uspješnog opisivanja nekog mirisa drugoj osobi zapravo nemoguća misija. Miris doživljavamo preko limbičkog sustava, pa mirisno iskustvo zaobilazi kognitivno područje mozga, izmiče verbalnoj definiciji. Stephen Arctander, autor knjige Perfume and Flavour Materials of Natural Origin kaže sljedeće: “Dio “romantike” i “uzbuđenja” u parfimerijskom poslu leži u činjenici da ne samo što se svi materijali razlikuju po mirisu, nego i u tome da dva parfimera gotovo nikada neće dati identičan opis nekog materijala ili nekog parfema… Neki miris nije “drvenast” samo zato što netko tako kaže; on će uvijek imati određeni otisak u vašoj svijesti. Nažalost, vi ste manje ili više nesposobni prevesti taj otisak u riječi i prenijeti ga kolegi parfimeru, a kamoli laiku.”

Dakle, naš izbor parfema je definiran krajnje individualiziranim doživljajem mirisa, a zaključci izvedeni na temelju razgovora o njima su vrlo nepouzdani. Zbog toga nije naročito bistra odluka u vidu iznenađenja poklanjati parfem nekome u čije mirisne preferancije nismo apsolutno i potpuno sigurni. Iskrena, dobra namjera i mnogo potrošenog novca bi mogli neslavno završiti! Parfem je najsigurnije pokloniti nekome tko je svoju želju izrazio precizno (nazivom parfema, njegovom koncentracijom i imenom proizvođača).

You may also like

Ružmarin za prisjećanje
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply