27
velj
2018

Edukacija o prirodnoj parfimeristici

Pred Prvu izložbu prirodnih parfema koja se uskoro (9. i 10. ožujka) treba održati u Ljubljani bih željela informacije o njoj popuniti s nešto konteksta koji je možda potreban. U svijetu prirodna parfimeristika hvata veliki zamah, no kod nas je o ovoj temi malo dostupnih informacija.

Kreatori koji sudjeluju na izložbi su završeni polaznice/i edukacije o kreiranju prirodnih parfema koju s neizmjernim zadovoljstvom i velikim entuzijazmom održavam već trinaestu godinu. Silno me veseli pratiti polaznice/ke od prvih, orijentacijskih razgovora i dijeljenja mirisnih iskustava, zatim početnih olfaktornih vježbi i upoznavanja radne mirisne palete, preko diskusija o doživljaju mirisa i osobnim mirisnim preferencijama, drila kojim se savladavaju osnove zanata, pa sve do uzbuđenja kad počne proces kreiranja… A kad je parfem završen, treba strpljivo izdržati proces njegovog dozrijevanja. Čini mi se da je to svima najteži dio: dočekati konačnu formu svog prvog pokušaja kreiranja parfema po vlastitim željama i u skladu s osobnim mirisnim preferencijama! A onda, kad počnu stizati povratne informacije o rezultatima održane šnjof-edukacije – nitko sretniji od mene! 🙂

U želji da u nastavi što bolje odgovorim na očekivanja polaznica/ka, da što bolje shvatim motivaciju za savladavanje te vještine i doznam kako usvojeno znanje utječe na dobrobit nositelja osobnih parfema, provela sam anketu među osobama koje su u razdoblju od 4 godine (2014. – 2017.) završile edukaciju. S izlaganjem vezanim uz rezultate te ankete sudjelujem na konferenciji Botanica2018, a ovdje bih htjela prokomentirati samo neke dobivene informacije.

Edukacija je održavana u Zagrebu (www.aromaterapija.info), Rijeci (http://udrugaeterico.com/) i Ljubljani (Šola aromaterapije). Prema onoj narodnoj da nitko nije prorok u svom dvorištu, najviše sam tečajeva održala u Sloveniji. U spomenutom periodu je edukaciju prošlo 60-ak osoba. Upitnik sam poslala na 52 adrese, a odazvalo se 38 polaznica/ka. Taman dovoljno da pređemo prag iznad koga rezultati statističke obrade počinju biti relevantni!

Dakle, grupa ispitanika se sastojala od 35 žena i 3 muškarca u dobi od 30–60 godina, a na edukaciju je došlo najviše osoba s visokom stručnom spremom, nekoliko s višom, a onih sa završenim srednjim obrazovanjem je bilo izrazito najmanje.

Većina je kao razlog dolaska na edukaciju navela neugodne fizičke simptome koji prate nošenje komercijalnih parfema (glavobolje, teškoće pri disanju, kihanje, suzenje očiju i sl.), 29% je navelo da iako nemaju popratnih teškoća, imaju otpor prema sintetskim sastojcima komercijalnih parfema i prema njihovoj agresivnoj prirodi, dok je 7 osoba kao razlog dolaska navelo želju za kreiranjem.

Upitani što najviše cijene kod prirodnih parfema i što im je kod njih važno, polaznici su kao najvažnije procijenili da parfem bude jedinstven i da naglasi njihovu osobnost, smatraju zatim da su ti parfemi ugodniji i rafiniraniji, da popravljaju raspoloženje, potiču psihičku ravnotežu, da imaju terapijsko djelovanje, te da smanjuju stres…

Najdragocjenijima smatram odgovore na pitanje što su tijekom procesa kreiranja prirodnih parfema ispitanici naučili novo o sebi. Odgovori se mogu grupirati u tri kategorije. Od onih koji su odgovorili na ovo pitanje do novih spoznaja o sebi došlo je njih 53% , 36% ih navodi da su uspostavili kvalitetniji odnos sa sobom i stekli samopouzdanje, a 11% da je to dovelo do promjena u njihovom ponašanju.

Za ilustraciju evo nekih odgovora:

  • Naučila sam što me privlači, a što ne i da smijem (moram!) slušati sebe. Posvetiti više pažnje malim, a važnim stvarima u životu.
  • Svakodnevno nošenje mog parfema me veseli jer tako svaki put razgovaram sama sa sobom. Počela sam više obraćati pažnju na mirise općenito. Pa sad sve radoznalo njuškam i oduševljavam se mirisima začina, biljaka, hrane…
  • Naučila sam da trebam vjerovati svom osjetu njuha i unutarnjem instinktu. Oni znaju što je dobro za mene!
  • Otkrila sam novu strast!
  • Otkrila sam svoju sposobnost da složim mirisnu skulpturu koja prezentira dio moje osobnosti.
  • Da je moje osjetilo njuha vrlo razvijeno, da ono što osjetim mogu jasno verbalizirati. Tijekom edukacije sam prvi put u životu pomislila: „Ovo bi mogao biti moj hobi!“
  • Potvrdile su se neke moje „sumnje“: volim različitost i promjenu (nisam vjerna određenom mirisu). U procesu kreiranja sam shvatila da brzo donosim odluke i nakon što je odluka donesena ne ispitujem je.
  • Da se bojim isključiti razum i pustiti intuiciji da odlučuje.
  • Ne sviđaju mi se sintetski parfemi i zadnjih 10 godina se nisam parfimirala. Sad nosim parfem svaki dan!
  • Naučila sam još puno više cijeniti prirodu.

I tu završavam ovu priču. Nemam ništa za dodati…

You may also like

Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema
Moderni život i osjet njuha

Leave a Reply