10
srp
2019

Alec Lawless: Artisan Perfumery

Ako se spremate otisnuti u parfimerske vode i to one u kojima se parfemi kreiraju od prirodnih materijala, ovo je idealna knjiga za “zagrijavanje”, za stjecanje uvida u temu na ležeran ali kompetentan način. No da se izbjegne nepravda prema ovoj obimom maloj, ali vrijednim podacima krcatoj knjizi, treba naglasiti da će u njoj uživati (a i podosta naučiti) i oni koji su “odveslali” već daleko na parfimersku pučinu.

Podnaslov knjige je Vođen nosom. Autora je njegov nos proveo impresivnim stazama globalne proizvodnje mirisnih sirovina i sjajno služio u njegovim uspješnim kreatorskim i edukativnim aktivnostima.

Po sistemu iz-svakog-džepa-ponešto autor obrađuje širok spektar tema: vrlo zanimljive povijesne crtice, potragu za kvalitetnim mirisnim materijalima prirodnog porijekla, o ulju sandala, dilemu prirodno : sintetsko, Jean Carlesovu metodu kreiranja akorda, opis vlastitog procesa kreiranja parfema, tijek konzultacija s naručiteljima parfema, listu prirodnih mirisnih materijala, te objašnjenje kako čitati nalaze plinske kromatografije, analize i certifikate koji dolaze uz mirisne materijale.

Teško je izdvojiti koja je tema zanimljivija. Osobno izuzetno cijenim autorove opise kreiranja parfema. Iskrenošću kojoj nisam srela pandan u obilnoj literaturi koju sam pročitala, autor čitatelje uvodi u svoj način razmišljanja o kreiranju parfema. Omogućuje im da praćenjem njegovih misaonih i intuitivnih procesa shvate odluke koje je donio pri izboru pojedinih komponenti mirisnih mješavina. Tu je edukativni akcent cijele knjige. Moje duboko poštovanje za takav pristup!

Neprocjenjivo je vrijedna i lista parfemskih sirovina navedena u osmom poglavlju. Materijali su kategorizirani po mirisnim grupama, uz obilje podataka o njihovom porijeklu, načinu korištenja u parfimeristici, sigurnosti upotrebe… A tu su i komentari iz autorovog osobnog iskustva.

Toliko od mene. Ostalo pročitajte i dokučite sami. Uživajte!