24
srp
2019

Jastučić za odmor očiju

Ako trebate pomoć pri usnivanju ili se “samo” želite opustiti, smanjiti razinu stresa i tjeskobe, odmoriti oči nakon dugotrajnog rada za kompjutorom, predlažem vam korištenje jastučića za oči.

Najbolje je da ga napravite sami, jer ćete ga tako moći prilagoditi svojim potrebama. Naime, onima koji takve jastučiće proizvode za tržište je on najčešće samo jedan od brojnih artikala u proizvodnom procesu i sigurno se nisu udubljivali u detalje zadatka. U proizvodnji se rukovode nekim sebi znanim kriterijima i vjerojatno ne misle (niti znaju) koji specifični detalji taj proizvod čine onim što on treba biti. A treba biti: napravljen od prirodnog, tankog i podatnog materijala, pravilno ispunjen punilom u dobrom omjeru suhog cvijeta lavande i nekog sitnog sjemena (lanenog, prosenog, amarantovog i sl.) i svakako treba imati navlaku.

Tim jastučićem prekrivate oči kad se želite odmoriti. Spomenuti podatni materijal i pravilna ispunjenost jastučića su potrebni da bi on dobro prilegao i ispunio udubine oko očiju. Naše oči se nesvjesno pomiču i zbog tereta jastučića dolazi do blage masaže očiju koja djeluje opuštajuće. Miris lavande je odgovoran za ostala terapijska djelovanja. Važno je za jastučić napraviti i odgovarajuću navlaku koju ćete, nakon nekog perioda korištenja jastučića, moći skinuti i oprati.

Kad miris jastučića oslabi, kapnite na jedan ugao kap eteričnog ulja lavande, vratite jastučić u navlaku, pa pustite da se ta kap osuši kako ulje ne bi došlo u kontakt s očima.

Takav jastučić možete i zagrijavati i/ili hladiti, pa ga prema potrebi koristiti kao oblog na nekim manjim površinama tijela (npr. čelo, zatiljak, rame, gležanj i sl.) Gdje god zatreba.

Napomena: Moj jastučić je dimenzija 22 x 10,5 cm, težak je 118 g, a omjer suhog lavandinog cvijeta prema sjemenu lana je 1 : 3.