12
sij
2018

Luca Turin: Folio

Za ljubitelje parfema i razgovora o mirisnim temama (ali ne uvijek samo o njima!) knjiga Folio autora Luce Turina je čista, nepatvorena, šmekerska uživancija! To je zbirka kratkih crtica koje je autor od 2003.-2014. objavljivao u švicarskom listu NZZ.

Znanstvenik (biofizičar), estet, erudit, parfemski kritičar (autor nekoliko knjiga) piše tekstove iz kojih pršte strast i inteligencija. On zna svašta! Čitatelje oduševljava svojim mudrim, duhovitim tekstovima koji odaju koliko mu se lako suvereno kretati u širokom dijapazonu tema: glazba, povijest, znanost, estetika, moda, kultura, mirisi…

Njegove tekstove ne čitate samo zbog sadržaja koji vas zanima, nego i zbog neodoljivo šarmantnog i neponovljivog stila začinjenog neočekivanim metaforama, duhovitim komentarima i svakovrsnim efektnim digresijama i jezičnim bravurama.

Ova knjiga se ne čita u jednom potezu. Ne brzajte! Čitajte polako – naslov po naslov. Ostavite si vremena između pojedinih eseja, neka vam se informacije, dobar feeling i novostečeni uvidi slegnu. Uživajteee…

Za ilustraciju evo njegovog teksta o iskustvu s prirodnim parfemom rađenim po narudžbi. Dakle, Luca Turin vs. Dominique Dubrana:

Dubrana
“Smatram da su parfemi rađeni po mjeri jednako šašavi kao da ste naručili roman napisan samo za vas i držim da većina potpuno prirodnih parfema spada u vrstu beskičmenjaka (tj. nema naročitu formu). Kombinacija prirodnog parfema izrađenog po narudžbi mi je zbog toga bila neodoljiva koliko i znak uz cestu u Bourgogni koji kaže “Skupite si sami puževe”. Međutim, parfemski vodič čije sam pisanje kao suautor upravo završio uključuje jedan brand prirodnih parfema, brand Via del Profumo (profumo.it)

Tip koji ih radi, Dominique Dubrana, je po rođenju Francuz i samouki je parfimer. Njegove kompozicije su jednostavno dobre. Nedavno mi se javio i sugerirao da pogledam novost na njegovoj internetskoj stranici. Sada tamo možete komponirati svoj osobni parfem klikanjem na kvadratiće ispred naziva mirisnih sirovina u devet različitih kategorija: cvjetni, začinski, drvenasti, voćni, specijalni, smolasti, herbalni, animalni i rijetki.  Svaka kategorija sadrži četiri do osamnaest mogućnosti. Biranjem samo jednog materijala u svakoj kategoriji vam omogućava malo više od šest milijuna kombinacija. Svjestan moje skeptičnosti, Dominique mi je ponudio besplatan pokušaj (inače, 50 ml završenog parfema, bez obzira na cijene materijala u njegovom sastavu, košta 220 eura).

Izabrao sam ružu, kamilicu, sjeme mrkve, sandalovinu, tonku, benzoin i kastoreum. To je bilo malo prevarantski od mene, jer sam jednom vidio sve te sastojke u Jean Carlesovoj recepturi za Lucien Leleongov sjajan parfem Elle Elle, pa sam htio vidjeti hoće li Dubranina kreacija spontano gravitirati prema tom paragonu sentimentalne perfekcije. Ono što novac kupuje na njegovoj stranici su Dubranino vrijeme, umijeće i izabrani mirisni materijali. Ono što mi se sviđa u tom procesu je odsustvo bilo kakvog nepotrebnog lupetanja: sjećanja iz djetinjstva, astrološki znakovi, tipovi ličnosti, čitanje iz dlana i sl. No potrebno je malo znanja o tome kako ti materijali mirišu. Polica s aromaterapijskim proizvodima u vašem lokalnom hippie dućanu će pomoći s većinom informacija o njima, a ostatak možete pročitati na Wikipediji. Pretpostavljam da je Dubrana paletu pažljivo izabrao i vjerojatno bi vas upozorio ako bi vaša izabrana kombinacija garantirano grozno smrdila.

Danas je parfem stigao poštom. Dubrana me upozorio da, na njegovo iznenađenje, parfem miriše na ljubičice. Kombinacija opojne ruže, korjenastog mirisa sjemena mrkve i grube topline kamilice mi je mirisala kao korijen perunike. Bilo je čudno zadovoljstvo špricati iz bočice na čijoj etiketi je pisalo Luca iako bi, da je pravde, sve bočice trebale nositi ime Dominique (ali tko će proturiječiti?). Mnogo je važnije, parfem je bio pljunuta rođakinja Elle Elle i precizno, uznemirujuće, moja vrsta parfema: transparentan, melanholičan i na granici između drvenastog i cvjetnog. Nije mi prvi put u životu da moram povući svoje riječi.”

You may also like

Natural Perfumery Retreat in Slovenia
Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!

Leave a Reply