25
sij
2018

Mirisni pečat-izložba prirodnih parfema

Sve veća je masa potrošača koji počinju brinuti ne samo o tome kakve namirnice unose u svoj organizam, nego i o tome koliko kvalitetne proizvode nanose na kožu (bilo kao proizvode za njegu tijela  ili kao parfeme). Trend prirodne parfimeristike je odgovor na tu potrebu. U svijetu je on sve snažniji i potražnja za prirodnim parfemima je u konstantnom porastu.
U profesionalnom svijetu parfemske industrije više nije neobično kad se prirodni parfemi nominiraju za prestižne svjetske parfimerske nagrade (npr. tri prirodna parfema Mandy Aftel su  2011. kandidirana za FiFi nagradu, koja je u parfimerskom svijetu ekvivalent Oskaru u filmskoj industriji), kad vrhunski svjetski parfemski stručnjak recenzira prirodne parfeme ili komentira proces izrade osobnog prirodnog parfema, kad modni časopisi (Vogue) objavljuju liste prirodnih parfema koji mijenjaju pravila igre ili kad se nekog kreatora prirodnih parfema pozove u savjet prestižnog tijela (American Society of Perfumers, npr.) koje drma parfemskom industrijom.
Ceh prirodnih parfimera (Natural Parfumers Guild) osnovan u Americi 2006. je propisao norme kojih se netko tko želi postići status kreatora prirodnih parfema treba pridržavati i način kako se postaje njegovim članom. Međunarodna parfemska fondacija (IPF)  od 2017. g. nudi intenzivnu šestomjesečnu edukaciju za stjecanje kvalifikacije kreatora prirodnih parfema. Kreatori prirodnih parfema sebe smatraju umjetnicima koji osuvremenjuju drevno umijeće kreiranja parfema od isključivo prirodnih sastojaka. Nastavljaju razvijati disciplinu tamo gdje se stalo krajem 19. stoljeća, kad su sintetizirane i počele se masovno koristiti prve mirisne molekule.
Paleta mirisnih materijala kojom raspolažu današnji kreatori prirodnih parfema je, zahvaljujući novim načinima ekstrahiranja, neusporedivo veća od paleta dostupnih nekadašnjim parfimerima. A zahvaljujući internetu ne postoje ograničenja na samo lokalno dostupne materijale, što je nekad bio slučaj, nego kreatori mogu posegnuti za bilo kojim materijalom proizvedenim u bilo kom zakutku na planetu. Zbog rastuće popularnosti prirodnih materijala (prirodno danas postaje novi luksuz!) razvijena je mreža distributera koji se bave samo time: pronalaženjem njihovih izvora i omogućavanjem njihove dostupnosti na tržištu.
Za ljubitelje prirodnih rješenja će stoga biti zanimljiva izložba Mirisni pečat koja će se 9. i 10. ožujka održati u Ljubljani. Bit će to prva izložba prirodnih parfema u našem okruženju.
S obzirom na uvid u izložbe i mirisna događanja u bližem susjedstvu, rekla bih da će ta izložba biti jedinstvena i na puno širem prostoru, jer na njoj doista nećete naći parfeme koji sadrže i najmanju mrvicu sintetskih materijala.
Kreatori parfema koji će biti izloženi su osobe koje su tijekom posljednjeg desetljeća završile edukaciju o kreiranju parfema i koje sa zadovoljstvom nose svoje kreacije, uživajući u raskoši i jedinstvenosti sofisticiranih mirisa kojima su se okružile.
Na izložbi ćete moći pomirisati njihove kreacije, poslušati priče o inspiraciji za konstrukciju pojedinih parfema, podijeliti svoje mirisne dojmove s ostalim ljubiteljima prirodnih mirisa, potražiti vama najdraži parfem, te ispuniti anketu koju su pripremili organizatori i tako sudjelovati u nagradnoj igri u kojoj možete osvojiti uljni parfem. Bit će ponuđena i radionica o osnovama kreiranja prirodnih parfema na kojoj će polaznici dobiti početne informacije o tom umijeću i steći uvid u to što je sve potrebno za start u toj zahtjevnoj disciplini.
Organizator izložbe je ljubljanska Šola aromaterapije u suradnji s portalom aromaterapija.info 
Pogledajte promo materijal o izložbi Mirisni pečat.

You may also like

Treat your nose to an unusual experience of enjoying natural perfumes!
Mirisni potpisi – međunarodna izložba prirodnih parfema

Leave a Reply