21
ožu
2022

Miranda prirodni parfemi

Miranda Angelovski Čebron je farmaceutkinja, kreatorica parfema, nježna makedonska duša i vlasnica marke Miranda prirodni parfemi. Kreiranje parfema ju u mislima odvodi na razne krajeve svijeta koje je proputovala. U njenim parfemima ćete sigurno naći tonku, jasmin, neroli i neki od citrusa koji tvore svojevrstan “Mirandin potpis”. Nedavno je na europsko tržište lansirala svoj prvi alkoholni parfem Latino. S Miradom sam popričala o njenom mirisnom svijetu.

Aroma Atelier: Što ti je najdragocjenije u životu? Kako bi posložila svoje prioritete?

Miranda: To je jednostavno pitanje, obitelj mi je najdragocjenija. I prijatelji. Znači na prvom su mi mjestu obitelj i prijatelji. Čini mi se važnim da rezerviram vrijeme za njih, da idemo zajedno u priodu, da se družimo uz kavicu ili čašu vina. Ili da putujemo zajedno i upoznavamo nove država i kulture. To su mi definitivno top prioriteti. I da uživam u onom što radim, bilo na poslu kojim se bavim ili na bilo kom drugom području.

Aroma Atelier: Kako se farmaceutkinja našla u svijetu prirodnih parfema? Kakva te je želja tjerala?

Miranda: Od najmlađih sam dana obožavala parfeme i želila ih kreirati. Djelomično je to razlog što sam išla studirati farmaciju. Zamišljala sam da ću raditi u nekoj kozmetičkoj firmi i za njih kreirati parfeme. No život me je odveo u sasvim drugom smjeru. Ali kad sam na FB vidjela obavijest o parfemskoj radionici, odmah sam se prijavila. Ne zbog kreiranja prirodnih parfema, nego radi samih parfema. Dotad sam bila vrlo odana korisnica komercijalnih – sintetskih parfema i nisam ni pomišljala na nešto drugo. Ali konačni rezultat ta tri sata je bio moj parfem. Moj, izrađen mojim rukama. I otad sam samo njega koristila, nabavila sam hrpu eteričnih ulja i najprije sama eksperimantirala. Nakon toga je bilo samo po sebi razumljivo da sam se prijavila na Slobodankin Mirisni pečat, pa na sljedeći i onda na još jedan. Kao što sam rekla, sad nosim samo svoje parfeme ili one koje su kreirale moje kolegice parfimerke. I ne mogu više koristiti komercijalne parfeme. Vjerna sam farmaciji i znam zašto i kada je bolje uzeti “kemiju” nego nešto direktno iz prirode, ali mislim da za izradu parfema ima dovoljno materijala u prirodi i da se ne mora posezati za kemijom.

Aroma Atelier: Kakvu ulogu u tvom svijetu ima nos?

Miranda: U vrijeme kad kod nas još nije postojao tako golem izbor komercijalnih parfema sam rado pogađala koji parfem nosi osoba koja je prošla kraj mene. Sada je to gotovo nemoguće. Mislim da bi bilo lijepo kad bi moj nos bio tako izoštren da bih mogla biti jedan od slavnih “noseva”. Inače, hranu i piće stvarno najprije pomirišem – a tek onda probam. I jako često me neki miris podsjeti na neki događaj.

Aroma Atelier: Kako bi ti opisala razliku između sintetskih i prirodnih parfema? I da li su ti neki sintetski parfemi još uvijek dragi?

Miranda: S obzirom na to da sam vrlo vizualan tip, pokušat ću to ovako obrazložiti: komercijalni parfem mi se na osobi čini kao oklop na vojniku. Prirodni parfem se oko tebe omota poput šala na plesačici trbušnog plesa. Da, vrlo rijetko, ali se nađe poneki sintetski miris koji mi zamiriše. Obično je to neki za koga proizvođač tvrdi da sadrži prirodne sastojke.

Aroma Atelier: Kakav je bio osjećaj kad je tvoj parfem Latino ugledao svjetlo dana? Jesi li imala tremu s obzirom da je to prvi?

Miranda: Još uvijek je imam. Tremu. Svaki put kad ga nekom dam da ga prvi put pomiriše. Zapravo, svaki put kad ga sama poželim pomirisati imam trenutak prije toga tremu i pitam se kakav će biti danas. Hoće li mi se još uvijek sviđati? Što se tiče osjećaja kad je ugledao svjetlo dana, iskreno da ti kažem, još uvijek se pitam što mi je bilo da se upustim u to. Ne govorim o samom kreiranju parfema, nego o kreiranju parfema za druge i za prodaju. Vjerojatno sam krenula na taj put radi izazova. Očito ne mogu bez stresa, pa si postavljam stalno nove izazove. Naravno da sam kipila od ponosa kad sam uspjela zadovoljiti sve birokratske zahtjeve, naći prikladnu i dopadljivu ambalažu i registrirati parfem. Ali sad je to, to. Znači, moram ga dijeliti sa svijetom. Dio sebe dijelim sa svijetom. A to je potpuno “out of my comfort zone”.

Aroma Atelier: Kako si kreirala Latino? Koju si inspiraciju imala? Što si željela ispričati? Osjeća li se u njemu makedonska duša? Za koga je Latino “pravi” parfem?

Miranda: Prototip Latina je bio parfem koji sam napravila na Slobodankinoj edukaciji. Bio je prosinac i Slobodanka nam je predstavila miris asoluta jele u koji sam se zaljubila. Prosinac, jela, što bi čovjeku drugo bilo na umu nego božićni miris. Ali te smo smo se godine na odmor otputili na Kubu i očito sam u podsvijesti imala kubansku vibru, jer konačni rezultat nije uopće bio božićni. Bio je jako… dalje nastavi sam/a.. 😉 S obzirom na to da svaki parfem koji kreiram odražava mene, moje trenutačne osjećaje, vjerojatno se u svakom osjeća i malo makedonske duše, temperament. Spomenula sam da je to bio prototip. Originalna formula, nažalost, nije mogla proći ocjenu sigurnosti, pa sam ju za Latino morala malo prilagoditi – prije svega tako da sam smanjila količinu jasmina. Latino je “pravi” parfem za samosvjesnu, temperamentnu, a istovremeno nježnu osobu koja zna cijeniti prirodu.

Aroma Atelier: Koji su sastojci Latina i kako bi ga opisala?

Miranda: Latino sadrži gotovo sve moje najdraže mirise. Donje note su balzamični mirisi poput tonke, benzoina i apsoluta jele. U srcu parfema su neroli i apsolut jasmina, a u gornjim notama su crvena naranča, virdžinijski cedar i ružičasti papar. Sve skupa je zapečaćeno CO2 ekstraktom muškatne bamije. I naravno, dašak moje ljubavi. Kao što sam već prije spomenula parfemu je inspiracija bila Kuba i rekla bih da je parfem odraz prošlosti, života punog glazbe, plesa i strasti.

Aroma Atelier: Koji su ti mirisi općenito najbliži? Postoje li i takvi koje ne voliš previše?

Miranda: Najbliži su mi cvjetni i balzamični mirisi. I citrusni. Njih najčešće koristim u svojim kreacijama. Postoje mirisi koji mi nisu previše dragi (npr. hrastov lišaj, tamjan…), ali je nevjerojatno kako ih neki znaju zakamuflirati u ludo dobar parfem. Zato radije ne bih rekla da mi neki miris nije drag.

Aroma Atelier: S obzirom na to da si inače stručnjakinja za kontrolu kvalitete, zanima me, gdje vidiš dodirne točke između svoje profesije i prirodne parfimeristike. Da li ti je zbog toga bilo lakše registrirati parfem?

Miranda: Prije bih rekla teže, ne lakše. 🙂 Na primjer: prema obrazovanju bih si sama mogla napisati ocjenu sigurnosti. Ali zato što znam da to nije samo dokument koji trebaš imati, nego da zapravo pruža korisnicima određenu sigurnost i da znam da nemam vremena steći dovoljno znanja u tom području, radije sam naručila ocjenu sigurnosti kod stručnjakinje koja se time svakdnevno bavi. Nakon toga je sam postupak registracije vrlo jednostavan. Tu je zatim i “dobra proizvodna praksa” koju treba osigurati. Ne samo na papiru nego i zapravo. Budući da znam što znači osiguravanje kvalitete, vjerojatno puno više kompliciram i češće izostavim nešto “just in case” nego što bi bilo doista potrebno. Međutim, mislim da će mi definitivno biti lakše braniti moj način rada pred inspekcijom nego nekome tko nema ovo iskustvo.

Aroma Atelier: Je li na vidiku neki novi parfem? Kakav će biti sljedeći?

Miranda: Počela sam kreirati uljni parfem, koji će manje-više biti suprotnost Latinu, smireniji. Inspiracija je New Orleans. U njemu će svakako biti kava, konjak i duhan. Ostalo neka zasad ostane tajna. 🙂