16
lis
2019

Mirisna priroda u bočici

Slovenski zavod za zapošljavanje je nedavno imao stručni susret svojih zaposlenika na kojem je sudjelovalo oko 600 zaposlenih. Tom prilikom je u prostorima Celjskog sajma organizirana izložba na kojoj su zaposlenici imali priliku predstaviti svoje hobije. Sedmero ih je izložilo rezultate svog kreativnog rada. Magda Balek Resman, koja je ovog proljeća završila Školu prirodne parfimeristike je na izložbi sudjelovala sa svojim prirodnim parfemima.

Izložbu je nazvala “Mirisna priroda u bočici”, a o svojim dojmovima s izložbe kaže:

„Željela sam predstaviti osnovne obitelji parfema: orijentalnu, papratnu, cvjetnu, ciparsku, drvenastu, svježu, a predstavila sam i jedan soliflore parfem (ruža). Svi izloženi parfemi su bili alkoholni, a baza su im bile razne tinkture  biljnih materijala, jer sam razne grupe željela naglasiti i različitim nijansama boja. Svaki parfem je bio popraćen i popisom sastojaka.

Na stol sam postavila i ilustraciju podjele parfema po mirisnim obiteljima i općenitu podjelu mirisa na gornje, srednje i donje note. Pripremila sam i pismeno obrazloženje zašto i kako su prirodni parfemi različiti od sintetskih (iako je bilo korisnije moje kratko i sažeto usmeno obrazloženje). U izloženim okvirima je bila definicija prirodnog parfema i nekoliko riječi o tome što je osobni prirodni parfem (nekoliko posjetiteljica se jako zagrijalo na spomen osobnog priodnog parfema, a iznenađenje je ubrzo zamijenilo istinsko oduševljenje idejom o individualizaciji parfema).

Mnogi posjetitelji su se prvi put susreli s prirodnim mirisima, većina ih je primijetila različitost, odnosno višedimenzionalnu vitalnost/vibraciju prirodnih mirisa u usporedbi sa sintetskima.

Mirisati se moglo kupole staklenih čaša u kojima je bila vata nakapana parfemima ili s blotera koje su posjetitelji mogli ponijeti sa sobom.

Onima kojima se neki parfem jako svidio sam ga kapnula na kožu. Svi su vrlo brzo zaključili kako miris parfema na njihovoj koži postaje slojevit, a opet na svoj način jednostavan. Razgovarali smo o priči koju nam priča miris prirodnog parfema i kako se on protokom vremena mijenja i razvija.

Najpopularniji od izloženih parfema su bili: orijentalni Naked Skin (sastojci: bergamot, limun, lavanda, apsolut ruže, apsolut lotosa, benzoin, sandal, tinktura korijena perunike), svježi Pulse In (sastojci: naranča, akord zumbula (muškatni orašćić, ylang, cimet, klinčić), pačuli, vanilija, stiraks, tinkruta burbonske ruže i ljiljana), ciparski Alchemy (sastojci: crni papar, bergamot, naranča, ylang, apslout jasmina, apsolut ruže, vanilija, benzoin, akord Ambra, tinktura vanilije) i cvjetni Rose Moon (sastojci: grejp, bergamot, mimoza, sandal, CO2 korijena perunike, tinktura domaće burbonske ruže),  a zatim je slijedio šumski miris maglice za prostor Sacred Flame (bor, ružmarin, kadulja, opoponax, guaiacwood, mira, vanilija, tamjan, stiraks, tinktura Alpe-Adria i lovor).

Posjetitelje je također zanimalo koliko vremena se bavim kreiranjem prirodnih parfema, gdje i kako se stiču znanja o tome, a zanimale su ih i informacije o sigurnom korištenju eteričnih ulja.

Pod kraj izložbe mi je nestalo vizitki! Nakon par dana sam dobila i prvu narudžbu za komplet od 4 izabrana parfema. Jako se veselim svakoj narudžbi i jedva čekam da parfemi krenu na put i šire naokolo svoj miris.”