14
lis
2019

Aromaterapija – čarolija eteričnih ulja

Knjiga “Aromaterapija – čarolija eteričnih ulja” objavljena 1994. g. je bila prva knjiga o eteričnim uljima i aromaterapiji objavljena na našim prostorima. Kad sam početkom 90-tih, u pokušaju da zdrave pameti pregrmim ta grozna vremena, pobjegla u meni tada nov i nepoznat svijet znanja o eteričnim uljima, počela sam pisati bilješke kako bih samoj sebi pomogla pohvatati, razumjeti i što bolje srediti hrpe informacija napabirčenih iz svih izvora do kojih sam mogla doći. Nisam tada bila svjesna da su te moje “pisanije” zametak buduće knjige. A ispalo je tako.

Materijal u knjizi sam organizirala u 9 poglavlja: 1. Aromaterapija, 2. Povijest aromaterapije, 3. Eterična ulja, 4. Metode aromaterapije, 5. Eterična ulja i njihova terapeutska svojstva (obrađeno 41 eterično ulje), 6. Važne napomene, 7. Pregled eteričnih ulja prema terapeutskim svojstvima, 8. Nekoliko prijedloga za upotrebu eteričnih ulja, 9. Literatura

Koliko je znanje o eteričnim uljima i aromaterapiji bilo potrebno i traženo govori činjenica da je u nekoliko narednih godina knjiga doživjela opetovana, malo proširena izdanja (1999. –  2003./u impressumu piše da je 5. izdanje!)

To znanje se indirektno, nekim čudnim, ružnim spletom okolnosti, balkanskim bezobrazlukom i bezočnim piratstvom proširilo i više nego što sam mogla zamisliti.

Naime, prilikom posjeta Beogradu ranih 2000.-tih sam, kako već običavam na svakoj destinaciji na kojoj se zateknem, u nekoj beogradskoj knjižari krenula u potragu za knjigama o aromaterapiji. I pronađoh jednu: Mišel Lavabre: Aromaterapija, prvo izdanje 1998., IP “ESOTHERIA” Beograd…

Bio je to sulud doživljaj: trenutačni, kratki zapletaj mozga koji je iznenada konstatirao da mu je tekst odnekud poznat, a onda šok kad ga je smjestio u pravu ladicu: PA TO JE MOJ TEKST!!! 95 stranica od slova do slova, od svakog zareza do svake točke prepisanih iz moje knjige. Opaaa!

Teško je reći kojom je logikom ta piratska papazjanija složena, čiji je ostali dio teksta u knjizi. Naime, nigdje nisam uspjela pronaći ikakav spomen o tome da postoji autor imena Michele Lavabrie koji je naveden u impressumu te knjige i koji je, navodno, rečeni izvornik (naslov originala nije naveden) objavio 1986. g. Posao obavio izdavački savet u sastavu: Maja Mandić i Vladimir Madić koji je i glavni i odgovorni urednik, a direktor produkcije je Srđan Krstić.

Toliko o izdavaštvu i boljim običajima u ovom našem božjem izanožju.

Što se moje Aromaterapije – čarolije eteričnih ulja tiče, njeni primjerci su završili u vlasništvu mnogih  osoba koje se bave nekim od oblika aromaterapije. Sretnem ponekad nekoga od njih. Iako sam u međuvremenu objavila još dvije knjige iz područja aromaterapije, najčešće mi kažu da im je njihov tijekom godina pohaban, raskupusan, zapackan i zamašćen primjerak baš te prve knjige posebno drag i uvijek pri ruci.

Lijepo je to znati. Jer eto, knjiga je (ljudi moji, pa je li to moguće?) upravo napunila 25-tu! Lijep jubilej. 🙂

Objavljena je u mekom uvezu, 113 str. ISBN 953-6269-23-6